ЦИК се готви за избори 2 в 1

0
60
Камелия Нейкова Снимка: БТВ

Ако изборите са 2 в 1, смятаме, че трябва да се закупят допълнително машини, казва шефката на комисията Камелия Нейкова

„Времето за президентските и за евентуалните предсрочни парламентарни избори е такова, каквото е за всички избори – не по-късно от 60 дни преди изборите те трябва да се насрочат“, обяви председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова пред БНТ.

Тя уточни, че за ЦИК е важно колкото е възможно по-скоро да разберат датата за изборите и да разберат какви ще са те, за да започннат подготовката за вота възможно най-рано. За комисията е важно избирателите да могат да упражнят своя глас, да имат достатъчно технологично време, заяви тя.

„Подготвяме се за сценарий с избори 2 в 1. В близките дни ще направим анализ в колко секции са гласували повече от 400 избиратели, за да обезпечим секциите с достатъчно машини. Ако изборите са 2 в 1, смятаме, че трябва да се закупят допълнително машини, за да сме спокойни. В момента не мога да кажа колко допълнително, защото все пак трябва да се видят и възможностите на производителя. В зависимост от сметката, която направим за натовареността на избирателните секции, ще се прецени какъв брой трябва да бъдат закупени“, посочи Нейкова.

Нейкова допълни, че още няма решение, че „Сиела“ ще са доставчици на допълнителния брой машини, но те са сред възможните изпълнители. В зависимост от представените оферти ще се вземе решение.

На въпрос колко ще се струват избори 2 в 1, Камелия Нейкова припомни, че план-сметката за проведените на 11 юли парламентарни избори е била около 57 млн. лева., а разходваният бюджет е около 23 млн. лева, като тук влизат и около 10 млн. лева за закупуването на 1637 машини.

„Този разход вероятно ще се повтори. Вероятно ще се увеличи възнаграждението на секционните избирателни секции. От друга страна, при избори 2 в 1 ще се спести от логистиката. По наша информация Министерството на финансите подготвя план-сметка от 133 млн. лева за двата тура на президентските избори. Мисля, че дори изборите да са 2 в 1, тези пари ще стигнат“, коментира Камелия Нейкова. По думите ѝ, ако изборите са 2 в 1, избирателят трябва да има възможност да избере дали да гласува и на президентските, и на парламентарните избори.

Според нея смесеното гласуване – хартиено и машинно, не е удачен вариант, но решението трябва да се вземе от законодателя. „Каквото реши законодателят, ние ще го приемем“, заяви Нейкова.