ЦИК ще обяви днес обществена поръчка за допълнителни машини за изборите

0
22
Камелия Нейкова Снимка: БТВ

Комисията е платила доставените машини на „Сиела Норма“ през юли, твърди Камелия Нейкова

ЦИК ще обяви днес нова обществена поръчка за доставка на допълнителен брой машини за изборите. Това обяви пред БНТ председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

Тя се надява този път да има изпълнител, който да достави допълнителния брой машини. „Дори това да не се случи, смятам, че с наличния брой машини ЦИК може да осигури машинното гласуване. Но все пак по-добре да има в повече избирателни секции повече от една машина“, уточни Нейкова.

По думите ѝ новата обществена поръчка ще е същата като обявената след насрочването на изборите. Тогава обаче двете оферти надвишаваха максималната прогнозна стойност с между 300 000 и 500 000 лева. След като процедурата беше прекратена, е поискано становище от министъра на финансите дали може да бъде обезпечена следваща обществена поръчка. Председателят на ЦИК заяви, че имат уверение, че в момента, в който се сключи договор, финансирането ще бъде осигурено по бюджета на комисията.

Нейкова коментира и финансовия спор със „Сиела Норма“. Тя беше категорична, че на 5 юли ЦИК е изплатила стойността на машините – около 43 млн. лв. за 9600 машини. Останалите 1637 машини, които са доставени от „Информационно обслужване“ за изборите на 11 юли, са на Избирателната комисия.

Нейкова заяви, че тези взаимоотношения със „Сиела Норма“ трябва да бъдат уредени по начин, който гарантира изборния процес, а не, който е в интереса на един търговец. Тя заяви още, че не може да се поставят условия на държавата.