Цвета Караянчева поиска от ЦИК да проведе тестово машинно гласуване в Кърджали

0
139
Цвета Караянчева

Аргументира искането си с многобройните сигнали и запитвания на граждани

Водачът на листата на ГЕРБ и председател на Областния предизборен щаб на партията в Кърджали Цвета Караянчева поиска да се проведе експериментално машинно гласуване в секции по избор на територията на област Кърджали.

В писмо до председателя на ЦИК Камелия Нейкова Караянчева аргументира искането си с многобройните сигнали и запитвания на граждани, отправени към нея по време на обиколките ѝ в региона.

„Хората са притеснени, че гласуването с машина силно ще затрудни процедурата в отдалечените кметства, населени предимно с възрастни хора с нисък образователен ценз, и няма да позволи на всички желаещи да упражнят правото си на вот, което би било сериозно нарушение на избирателните и гражданските им права. Съществуват опасения, че посочената от ЦИК възможност над 70 души да гласуват с машина в рамките на 1 час, е силно надценена.

В този смисъл, с цел по-добра организация на изборния процес и преодоляване на страховете на хората, моля да осигурите устройства, с които да бъде извършено тестово гласуване в случайно подбрани секции на територията на област Кърджали“, се казва в писмото на Караянчева.