Цветозар Томов, ЦИК: Активността след края на изборния ден няма да надхвърли 40%

0
33
Цветозар Томов

Най-висока е активността в 23-ти МИР в София

В 16.52 ч. все още имаме рекордно ниска активност за парламентарни и президентски избори в България, въпреки че има известно повишаване на активността в следобедните часове. Към момента по наши данни са гласували 1 млн. 706 хил. и 814 души в изборите за президент и вицепрезидент, 1 млн. 697 хил. 418 души в изборите за Народно събрание“. Това каза зам.-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов по време на брифинг на Комисията, цитиран от Труд.

Активността, която ще отчетем към края на изборния ден, няма да надхвърли 40%, посочи той.

Той отбеляза, че най-висока е активността в 23-ти МИР в София. „Никога досега в София не е имало най-висока активност в София. Другите два района имат по-ниска активност, но на общия фон по-висока от средната. В 23-ти район са гласували на двата избори съответно 32.74 % и 32.57%. Ниските числа за гласуване на президентски и парламентарни избори показват, че хората в повечето случаи предпочитат да гласуват и за двата избори. Това е най-логичната хипотеза“, каза още Цветозар Томов.

„Към 17.10 ч. в ЦИК са постъпили 14 жалби и 131 сигнала. По съществото си те не се различават от причините, поради които са подавани и тези, които обявихме при предходния брифинг. Доста от проблемите са от компетентността на районните избирателни комисии. Ние сме ги препратили незабавно към районните избирателни комисии, за да могат да вземат решение. Както казах – много от жалбите и сигналите са за предизборна агитация в социалните медии. Ние не ги контролираме. Те остават без разглеждане“, заяви зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

Говорителят на ЦИК отчете, че има и сигнали за обявяване на предварителни резултати на интернет сайтове. „ЦИК взе две решения за установяване на нарушения и указа на тези сайтове това да бъде преустановено. Предстои на по-късната част на заседанието да се вземат решения“, коментира още тя.

По думите й общо 55 устройства за машинно гласуване в цялата страна са преустановили работата си.

„Също така имаме сигнали, че на застъпници и наблюдатели от секционните избирателни комисии са обяснявали, че няма да им бъдат предоставени копия от протоколите. Обръщаме внимание, че СИК са длъжни на всички лица, които са заети и имат право да присъстват в изборното помещение като застъпници, наблюдатели, представители на партии, да предоставят копие от протоколите, като за машинното гласуване могат да бъдат разпечатани от машините толкова броя копия от протоколите, колкото е необходимо“, обясни Росица Матева.

Според Росица Матева има време да има повишаване на активността от страна на гражданите.

По думите й има опашки пред някои от секциите. Тя призова да бъде оповестено, че изборният ден е до 20.00 ч., но ако има избиратели пред изборното помещение, може денят да бъде удължен не по-късно от 21.00 ч.