Тома Биков: „Има такъв народ“ иска ЦИК под контрола само на президента

0
344
герб
Тома Биков

Ако ние бяхме предложили изборната комисия да се назначава само от правителството ?

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков коментира във Фейсбук идеите на партия „Има такъв народ“ за промени в Изборния кодекс. Ето какво написа Биков:

Представете си, че преди 5 месеца ПГ на ГЕРБ беше предложила промени в Изборния кодекс, според които на правителството се дават правомощия да назначава членовете на ЦИК. Убеден съм, че това щеше да предизвика мощна политическа буря. И тази буря щеше да бъде основателна.

Защото подозренията, че ГЕРБ иска да си назначи своя изборна администрация точно преди изборите щяха да са напълно основателни. А сега към реалността днес. Пет месеца преди президентските избори, партията на Станислав Трифонов предлага промени в Изборния кодекс, според които президентът трябва да назначава членовете на ЦИК!

До момента членовете на ЦИК се излъчват на квотен принцип от парламентарно представените партии. Целта е партиите да се наблюдават и контролират една друга по време на изборите. Точно тази конструкция е в основата на сравнително нормалното протичане на изборите през последните 30 години.

Станислав Трифонов, очевидно с помощта на президента, иска да разруши тази конструкция. Това поставя под риск, както легитимността на президентските избори, така и демократичния процес в България. Тези промени ще поставят ЦИК под контрола единствено на президента. ГЕРБ разбира се няма да подкрепим тези промени. Въпросът ми обаче е към останалите партии, които заедно с партията на Трифонов, в този парламент оформиха мнозинство – Демократична България, БСП, ДПС и Изправи се мутри вън – ще подкрепите ли тези промени? Каква е позицията ви по тях и ако ги подкрепите, как ще обясните своята подкрепа? Надявам се Венецианската комисия, ОССЕ и европейските институции, които имат отношение към утвърждаването на демократичните принципи да реагират незабавно. Защото тази идея е не просто глупава. Тази идея е опасна.