Ива Митева ще бъде шеф на коалиция от четири малки партии

0
106
Ива Митева Снимка: БТВ

Били център-дясно, чакат 10% на изборите

Ива Митева и Любомир Каримански създават нов политически проект – коалиция „Заедно“. На пресконференция от формацията представиха темите, по които ще работят, информира БТА. Председател на коалицията е Ива Митева.

Коалиция „Заедно“ поставя акцент върху проблема с обедняването и финансовият растеж, дълбока съдебна реформа и развитие на пряката демокрация. Коалицията обединява Партията на зелените, Социалдемократическата партия, партия “Сбор” и Движението на непартийните кандидати. Позиционират се в център-дясно и очакват на следващите избори поне 10% от гласовете.

„Може би се питате защо и какъв е нашият мотив да сме заедно. Мотивът е противопоставянето и разделението, гневът, омразата и обедняването на хората. Не сме там, където искахме да бъдем. Смятаме, че е необходимо обединение. Трябва да поставим националните интереси над партийността. Търсихме партии, които са почтени, малко въртени в публичното пространство. Обединение на всяка цена не е възможно. Обединението се случи с Партията на зелените, Социалдемократическата партията, партия „Сбор“ и Движението на непартийните кандидати. Темите, за които ще работим са: обедняването и финансовият растеж, борбата с престъпността и съдебната реформа, здравеопазването и социалната политика, културата, пряката демокрация, която трябва да се развива, защото с референдуми се решават нещата по най-представителния начин. Търсим единение и съгласие, червени линии няма да чертаем, защото те ни влачат надолу. Умерена политика, която да ни донесе сигурност“, заяви Ива Митева, цитирана от БНТ.

„Хората ни имат доверие и тези, които ни имат доверие, трябва да знаят, че следващите стъпки са решенията. Когато те си вземат не само от един лидер, те са по-реалистични. Трябва да насърчаваме различните виждания. След решенията идват отговорностите. Всеки един от нас е готов да поеме отговорност. По проблема с цените предлагаме да се прекратят нелоялните практики със сериозни санкции“, поясни Любомир Каримански.

„Не сме заедно със Слави, защото всеки поема по своя път. Когато принципите се разминават, си стискаме ръцете и се разделяме. Оставам с уважение към Трифонов, но когато принципите и политиките се разминат, трябва да се разделиш. Не поддържам контакт с никой от ИТН. Тук сме се разбрали да си имаме доверие. Ние влизаме с имената си – те са почтени и искаме да излезем с тези имена. Затова и основната ни думичка ще бъде морал“, уточни Митева.

„Това, което не ни достигна там е, че ние бяхме в ролята на експерти и не взимахме политическите решения. Поставяме началото на нов тип политика, която да сложи края на политическата безпътица“, коментира Каримански.

„Ние сме в дясното пространство, така че политиките ни ще бъдат център-дясно“, поясни Юлиан Софрониев.

„С отцепилите се от ИТН не сме говорили, защото това е непочтено. Никой няма претенция за листите. Имената ще се слагат на масата. Председателстващ на коалицията ще бъда аз. В структурата влизат председателите на четирите партии, Любомир Каримански и Юлиан Софрониев“, каза още Ива Митева.