Цяла България е в червената ковид зона

0
53
Снимка: Pixabay

Област Кърджали последна влезе в нея

И област Кърджали премина в „червената зона“ за коронавирус. До 27 октомври областта беше единствена в страната, която беше в „жълтата зона“ за заразата. Така вече вече цяла България е в „червена” или „тъмночервената” зона.

„Област Кърджали вече се нарежда сред общините в „червената зона“ по заболели от COVID-19, като броят на заразените надхвърля 120 на 100 000 жители“. Това каза главният секретар на Регионалната здравна инспекция Петя Папазова, цитирана от Дарикнюз.

По думите й за последното денонощие са отчетени 24 положителни проби на лица между четири и 82 годишна възраст. Броя на карантинираните е 634, на хората на домашно лечение – 412, а на хоспитализираните – 82.

„Близо 75 на сто от определената за пациенти с COVID-19 леглова база в кърджалийската болница „Д-р Ат. Дафофски“ е заета, а натовареността върху болницата е неотслабваща от началото на пандемията“. Това обясни на свой ред директорът на лечебното заведение проф. д-р Тодор Черкезов.

Той допълни, че на този етап болницата е определила общо 80 легла за пациенти с въпросната диагноза, като броят на настанените постоянно се мени заради динамичната обстановка.

„От началото на пандемията през лечебното заведение са преминали 2183 ковид болни, като 1785 са изписани, а 346 са починали. В 64 процента от случаите, пациентите са били с придружаващи заболявания“, уточни още проф. Черкезов.

В петте лечебни заведения на територията на областта има разкрити общо 112 легла, за пациенти с COVID-19, като заети от тях към 24 октомври са 81, сочи справка от информационната система на НЗОК.

Според нея за седмицата от 17-и до 24 октомври се отчита ръст на заетите легла от хора с диагноза COVID-19 с 22,7 процента.