Цените на бензина и дизела отново тръгнаха нагоре

0
32
Снимка: Pixabay

Само за последната седмица литър от най-масовия А95 е поскъпнал с 2 стотинки

Цената на бензина отново тръгна нагоре. Само за последната седмица литър от най-масовия А95 е поскъпнал с 2 стотинки, показват данните на сайта fuelo.net. За месец цената на бензина се е повишила с 5 стотинки, като тенденцията е увеличението да продължи. Днес на по бензиностанции литър А95 се продава от 2,39 лв. до 2,89 лв. Сериозна разлика се отчита в различните вериги, като цената варира от 2,47 лева за л до над 2,70 лева за литър, съобщава pariteni.bg

Още по-голямо поскъпване има при дизела, като от днес една от веригите вдигна цената с 2 стотинки, а вчера друга от тях с 1 стотинка. Така цена на дизела за седмица е скочила с 5 стотинки, а за месец – с 10 стотинки, като очакванията са увеличението да продължи.

50 стотинки стига разликата в цените на дизеловото гориво на различните бензиностанции в страната. Най-ниската цена е 2,49 лева за литър, а най-високата – почти 3 лева за литър. На големите вериги литър дизел се продава от 2,59 лв. до 2,81 лева. Най-скъпо дизелът се е продавал точно преди година, когато цената му е надхвърлила 2,90 лева за литър, а най-евтино през лятото – едва 2,45 лева за литър.

След дълго време на застой цената на пропан-бутана също се повишава, като за последния месец увеличението е с 2 стотинки и цената му стига 1,27 лв. за литър. Големите вериги предлагат пропан-бутана на цени от 1,19 лева за л до 1,30 лева за литър. За последната година най-евтино газта е струвала в началото на юли – 0,87 лева за литър, а най-скъпо – в момента.

За разлика от другите горива метанът отново поевтинява, като за седмица цената му е паднала с 2 ст. За кг, а за месец – със 7 стотинки и тенденцията е намалението да продължи. На обектите килограм метан се продава в големи граници – от 2,05 лв. до 2,59 лв.