ЦИК пита къде е флашката на зам.-министъра на електронното управление

0
228
Камелия Нейкова Снимка: БТВ

Оказва се, че в България няма машина, която да произведе ролките хартия с размера, поискан от фирмата, производител на машините – „Смартматик“

Обвиненията около премахването на машинния вот на първия тур на местните избори продължават. В петък вечерта в „Паномрама“ по БНТ председателят на комисията Камелия Нейкова попита къде е флашката, на която зам-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е записал цялата процедура, описана в справката на ДАНС.

В доклада, въз основа на който се издава решението за съотвествие, не се посочва и дума за извършване на такава допълнителна прцедура. В справката на ДАНС се сочи, че присъстващите лица са обърнали внимание на зам.-министъра, че това е неправомерно и въпреки всичко той е заснел с личния си телефон всички стъпки и е записал това на флаш памет. Къде е тази флаш памет“, попита тя.

Председателят на ЦИК потвърди, че софтуерът, който се използва след процедурата за доверено изграждане се подписва с ключ, който се държи единствено от трима членове на комисията.

Ключът е създаден с парола, генерирана от трима различни членове на ЦИК. След една нормално проведена процедура по удостоверяване трябва да се предостави на изпълнителя „Сиела Норма“, за да бъде инсталиран на машините за гласуване. Машините в склада се отключват преди това, за да може да се инсталира новият софтуер. Не знам какво би могло да се случи, ако тази флаш памет беше попаднала в нечии ръце“.

Нейкова беше категорична, че ЦИК не участва в никакъв заговор или активно мероприятие. Тя отново повтори, че Комисията не е можела да не вземе под внимание справката на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), в която се казва, че има разпореждане на зам.-министъра на електронното управление да се повтори довереното изграждане на изходния код на машините. Нейкова допълни, че довереното изграждане е процедура на ЦИК и Министерството на електронното управление само осигурява защитена среда, в която тя да бъде извършена.

По повод информациите, че хартията, с която трябва да се гласува на машините в неделя – 5 ноември, е нестандартна и може да повреди устройствата, Нейкова обясни, че казусът е от началото на годината. Законодателят е възложил на печатницата на БНБ доставката на тази хартия. От своя страна БНБ ползва печатница – подизпълнител. Оказва се, че в България няма машина, която да произведе ролките хартия с размера, поискан от фирмата, производител на машините – „Смартматик“.

От БНБ са отговорили в писмо до ЦИК, че е направена заявка за купуването на такава машина, защото тя не може да бъде намерена на склад, но тя не може да бъде доставена за местните избори на 29 октомври. Това налага да се използва ролка с друг размер, обясни Камелия Нейкова, което обаче не е заплаха за работата на машините.