Д-р Аспарух Илиев: Трябват нови ваксини за омикрон

0
53
Аспарух Илиев Снимка: БНР

Сегашните ваксини не предотвратяват заразяването по начина, по който искаме, твърди той

За разлика от ковид-19, който ни заразява от голямо разстояние, хората в много близък контакт със заразени от маймунска шарка са рискови. В момента 95% от всички случаи в света са при хомосексуални мъже. Те са най-рисковата група, защото имат много близък интимен контакт. Само въпрос на време е вирусът да излезе от тази група. Това каза за Bulgaria ON AIR ръководителят на Инфекциозна лаборатория в Берн д-р Аспарух Илиев.

Той допълни още, че ваксината срещу това заболяване е много идентична с класическата срещу едра шарка. Представлява жива ваксина, която трябва да се прилага по специален начин върху пациентите. Ваксината е добре изпробвана и сигурна, не представлява нещо ново, стана ясно от думите му.

„Рискът е, че проблемът в Европа може да бъде подценен и да се разрасне. Колегите лекари трябва да мислят за това заболяване и да се обръща специално внимание на деца и бременни, те са малко по-рискови и с по-тежко протичане“, заяви д-р Илиев.

Ръководителят на Инфекциозната лаборатория в Берн е убеден, че най-важният елемент при ковид-19 и маймунската шарка е да имаме много добра информация за разпространението и да нямаме подводни камъни.

„Изглежда, че ни трябват нови ваксини за омикрон, тъй като с наличните имаме защита срещу тежко протичане, но вирусът все още заразява много. Не може да сме сигурни дали следващата мутация няма да е много тежка. Ваксините не предотвратяват заразяването по начина, по който искаме. Трябват ни ваксини, които да предизвикат по-добра защита, така че да имаме прекъсване на веригата от разпространение и да имаме антитела върху лигавиците ни“, коментира д-р Илиев.

Той съобщи, че се върви към голям пробив за ваксина срещу повече от един коронавирус. „Нека не чакаме появата на новите ваксини. Омикрон изкарва от строй за 5-6 дни дори ваксинираните, при неваксинираните може да има тежко протичане“, призова събеседникът.

Той очаква тласък в разпространението на вируса със започването на учебната година през септември.

„По-строги мерки на този етап са нереалистични. Не виждам смисъл в момента. Хората, които искат да се погрижат за здравето си, са добре ваксинирани и носят FFP маска. Слушайте експертите, а не политиците“, добави д-р Илиев.