Д-р Брънзалов: Пандемията нито е стигнала пика си, нито е в платото

0
82
Николай Брънзалов

В 8 области няма нито една ковид зона, посочи зам.-председателят на БЛС

70 на сто лекарите в България са ваксинирани, 20% са преболедували. Това съобщи пред БНР зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.

В момента 26 на сто от болничните легла са свободни за ковид болни. Държавата трябва да е готова да посрещне болните през идващите месеци, защото пандемията не е стигнала нито пика си, нито е в платото, посочи той.

По думите му в момента има един голям проблем – ковид зоните не работят.

„Необходими са не 150, а 1500 ковид зони. Затова болните от Смолян да знаят отсега, че трябва да си плащат лекарствата за коронавируса, при тях този модел не работи. В 8 области няма изобщо подобни центрове“, посочи д-р Брънзалов.

Според него НЗОК трябва да разшири пакета от изследвания за проследяване на пациентите с ковид-19, като се добави изследването за съсирването на кръвта.

Д-р Брънзалов подчерта, че 40% от неговите пациенти са ваксинирани срещу коронавирус.

„Моите пациенти, които се ваксинират и виждат защитата, вече ме питат за трета бустерна доза. Разбира се, има такива, които са на другия полюс и не желаят да се ваксинират. Но имам и ваксинирани, които се разболяха впоследствие, те изкараха много леко делта варианта, това са само трима разболели се. А аз имам много пациенти“, сподели практиката си д-р Брънзалов.