Д-р Симидчиев: Броят на положителните с ковид е вторият най-висок от началото на пандемията

0
30
Д-р Александър Симидчиев

Има елемент на генетична склонност към това да се боледува по-тежко, твърди пулмологът

В момента имаме висок процент положителни тестове, а нисък общ брой тестове. Броят на положителност е вторият най-висок от началото на пандемията досега, което означава, че по-трудно ще я контролираме. Положителната новина е, че сегашният пик е с тенденция към стихване. Ниска е честотата на новопоявяващите се болни.

Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев пред Нова тв.

Броят на хоспитализираните като процент от общо боледуващите беше намалял много, но сега имаме реален пик. Имаме болни, които се хоспитализират, от тях в интензивно отделение си стои една постоянна бройка от началото на пандемията, показа графики той.

Позитивното е, че виждаме, че се справяме добре с пандемията като цяло, защото броят на починалите плавно, но върви надолу, допълни Симидчиев.

Но за съжаление броят на ваксинираните е нисък, което поставя системата в постоянна нестабилност. Тъй като единствено при висок процент ваксинирани може да бъде стабилизирана, категоричен бе той.

Има елемент на генетична склонност към това да се боледува по-тежко. Не проследяваме броя на хората с дълъг ковид и с тежки последици и това е проблем, каза още Симидчиев.

С всяко следващо боледуване го караме по-леко, но този вирус допълнително уврежда сърдечно-съдовата ни система, допълни той.