Да си припомним кой гони мутрите

0
1063
евролиста
Снимка: архив

През следващите месеци водещите фигури на победоносната коалиция все по-ярко ще проявяват своя нрав

Огнян Минчев
Огнян Минчев, фейсбук
Кънев е добре поставен в Демократична България и би било добре, ако „откритието“ му за характера и поведението на „новия политик“ стане достояние на ръководството на тази коалиция. Всъщност, всички те – всички ние сме добре запознати с това кой е Слави Трифонов и какво може да се очаква от него.
Демократична България открито се счита за част от т.нар. „протестни партии“, които са подредени под призива на Румен Радев „мутри вън“. Да си припомним кой гони мутрите. Мая Манолова – неизвестно защо позната с прякорите „сестра Галева“ и „Костинбродска“, предложила преди 8 години Делян Пеевски за директор на ДАНС. Татяна Дончева, адвокат на „Мултигруп“ и Гриша Ганчев, предложила в Народното събрание прегласуване на поправката Ванко-1 като депутат на БСП. Биография на Слави Трифонов тук няма да прилагам – тя е толкова добре известна, колкото и стилът на публичното му поведение. Известни са и стипендиантите – лобисти на един виден хазартен бос, който се включва в „прогресивните сили“ от бреговете на Персийския залив.
Всичко това е добре известно, но се замита под килима поради простия факт, че ДБ е в съюз с всички тези хора, подчинен на една основна и актуална цел – изхвърлянето на ГЕРБ и на Бойко Борисов от властта, по възможност – изобщо от политиката. Но предстоят изборите на 11 юли, а може би и още едни извънредни избори по-късно тази година. ГЕРБ и ББ може би няма да бъдат изхвърлени от политиката, но без съмнение ще преминат в опозиция, дори – в дълбока опозиция.
На власт ще дойде победоносната коалиция за борба с мутрите, чиито основни членове споменахме по-горе. Тази коалиция вече де факто е на власт под егидата на служебния кабинет на Радев. Но през следващите месеци нейните водещи фигури все по-ярко ще проявяват своя нрав, своята амбиция и властовите си цели. След изгонването на ГЕРБ от властта, техните „характерови особености“ ще заблестят с все по-голяма сила в развихрянето на конкуренцията между самите тях по непретенциозните правила на собствената им природа.
Тогава Демократична България ще се окаже в ролята на партньор – на съюзник на хора и властови амбиции, които се раличават от тези на Бойко Борисов и ГЕРБ само по това, че са по-примитивни, по-мутренски и по-безскрупулни от тези, с които се сблъскаха Христо Иванов и Радан Кънев в опитите им да прокарат своя вариант на правосъдна реформа.
Именно поради това същите хора могат да се окажат отново жертви на един много по-брутален остракизъм от този, на който бяха подложени от противниците им Борисов-Пеевски-Цацаров преди пет години. Само че този път цената може да бъде по-висока. Тогава цената бе разпадът на Реформаторския блок. В обозримо бъдеще аналогичен конфликт с новите мутри на власт може да бъде самата възможност за обединение на либералната демократична общност, състояло се днес в лицето на Демократична България.