Дани Канзирева: Има хора над закона, поръчват си ликвидиране на съдилища

0
422
Дани Каназирева

Според депутатката от ГЕРБ целта е дела от специализирания съд да потънат в забрава

Във вторник Правната комисия в Народното събрание прие на второ четене промените в Закона за съдебната власт. Дебатите продължиха близо осем часа.

С измененията се закриват специализираните съд и прокуратура.

„Ако преди тази комисия имах съмнение, след вчерашния ден и правната уредба на статута на магистратите, мога да кажа категорично, че целта не е каквато и да е промяна в полза на обществото. Целта е делата в специализирания съд, които са изключително тежки, да потънат няколко години, докато магистратите обжалват статута си, който не бе уреден дори в унисон с Конституцията на Република България. След целия този натиск делата ще започнат отначало“. Това заяви депутатът от ГЕРБ Дани Каназирева в ефира на „България сутрин“.

По думите ѝ давностните срокове ще изтекат, губещ ще бъде народът, а печеливши – обвиняемите лица.

„Това, което се върши, е престъпление, не реформа. Това е съдебна поръчка. Явно има хора над закона, които си поръчват ликвидиране на цели съдилища и потъването на изключително тежки и големи дела“, заяви Каназирева пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Според депутата от ГЕРБ се предизвиква хаос във всяка една обществена сфера, включително и при борбата с организираната престъпност.

„Един път – че тези дела се връщат и реални присъди няма да има. Втори път – връщайки организираната престъпност на регионално ниво – там, където тези групи и тарторите им имат трайно установени позиции и контакти с местните общности. Трети път – дела, по които има успеваемост, започват отначало“, заяви Каназирева.

Тя коментира и предложението на БСП хартиените бюлетини да бъдат върнати при гласуване.

„Нашата позиция е била ясна и последователна – отнемането на правото да се гласува и чрез хартиена бюлетина нарушава равното избирателно право. По този начин бяха ощетени много големи слоеве от българското общество“, изтъкна депутатът от ГЕРБ пред Bulgaria ON AIR.

И добави, че машините са били отречени в Европа, тъй като не могат да установят ефективен граждански контрол при отчитането на резултата от гласуване.