Даниел Митов: България трябваше да вземе официално решение за военна помощ за Украйна

0
38
Даниел Митов Снимка: БТВ

„Газпром“ доставя газ в България на много по-високи цени през посредници заради недалновидните и некомпетентни решения на правителството на Кирил Петков, коментира кандидат-депутатът от ГЕРБ

Страните от ЕС могат да се откъснат от зависимостта си от Русия. Не разбирам защо трябваше да започне война, за да разберат това. Когато се сблъскаме с авторитарни режими, трябва да се браним и защитаваме демокрацията, каза пред БТВ Даниел Митов от ГЕРБ.

Правителството на Кирил Петков не успя да отговори на историческия момент с войната в Украйна по начина, по който трябваше. То не успя да вземе решение за военна помощ за Украйна. Ако правителството беше взело такова решение, ние можехме да модернизираме и собствените си отбранителни способности, коментира кандидатът на ГЕРБ-СДС.

България трябваше да вземе официално решение за военна помощ, а не да я дава през трети страни. Това е моралната позиция. Моралният ангажимент на българската държава беше да застане ясно в защита на жертвата и в защита на Украйна, допълни Митов.

„Газпром“ доставя газ в България. Но го доставя на много по-високи цени през посредници. Заради недалновидните и некомпетентни решения на правителството на Кирил Петков. Ние ще държим този въпрос да се разследва от българските служби. „Газпром“ натоварва българските граждани допълнително, а къде отиват тези пари не е ясно.

Държавата е в пълен хаос. Бизнесите са пред затваряне. Цената на електроенергията е такава, че икономиката не издържа. Правителството на Кирил Петков беше напълно нефункционално да реши проблемите“, каза още той.

ГЕРБ-СДС в своята външна политика ще стъпи на принципа, че националният интерес на България трябва да е ясно дефиниран като държава, членка на НАТО и ЕС – силен ЕС и силно НАТО. Трябва ясно да се стъпи на ценностни принципи, да се гарантира сигурността и просперитета на българските граждани и да се спре войната в Украйна, завърши Даниел Митов.