Двегодишно момиченце с гърч чака линейка 30 минути

0
22
деца
Снимка: архив

По думите на медицинската сестра е имало две позвънявания до Спешна помощ

Двегодишната Тея от Русе е получила гърч заради висока температура в детска ясла и е чакала помощ от лекар повече от 30 минути. Случаят е от сряда, а детето вече е добре, но остава в болница, съобщи Нова тв.

„Получих обаждане от приятелката ми, че детето е с висока температура и трябва да го прибера от яслата. Бях на „Дунав мост”, но се върнах”, разказа в ефир бащата на детето Милен Димитров. По думите му той е заварил момиченцето свито на топка и в безпомощно състояние. То не е имало хронични проблеми. „Беше здраво сутринта. Играхме си, преди да го заведа на ясла.”

„Нямаме право да даваме лекарства на децата в яслата. Започнахме да обвиваме детето с влажни чаршафи с вода и оцет, за да свалим температурата. Правехме и масаж, защото детето беше сковано. Следяхме да не си глътне езика”, заяви Теодора Миткова, медицинска сестра.

„Висока критичност имаше. Детето получи цианоза. Скова цялото тяло. Бяхме много уплашени. Стресът беше за целия екип”, твърди медицинската сестра в яслата Дарина Данева.

По думите на двете жени е имало две позвънявания до Спешна помощ. Първият път съобщили за дете с висока температура, но десетина минути по-късно позвънили пак, за да съобщят за гърча. Това става в рамките на 20-25 минути.

„Когато парамедикът дойде, той излезе от линейката без куфар и чанта. Наложи се да се върне за оборудването. След това изнесох детето на ръце, за да тръгнем към болницата”, категоричен е бащата.