Даниел Митов – кандидат за премиер на ГЕРБ-СДС?

0
187
Даниел Митов Снимка: БНР

Той нито отрича, нито потвърждава, но отговаря на описанието на Борисов

Даниел Митов ще бъде издигнат за премиер от ГЕРБ-СДС, съобщи „24 часа“, като се позова на „високопоставени източници“ от партията.

Проевропейски и натовски ориентиран ще бъде кандидатът за премиер от ГЕРБ, заяви по-рано днес премиерът Бойко Борисов и официално потвърди изявления от предишните дни, че няма да води четвърто проектоправителство на партията.

Вицепремиерът Томислав Дончев също официално няма да е кандидат, в предишните дни такива слухове отрече и другият настоящ вицепремиер от партията Екатерина Захариева.

Пред bTV Митов нито потвърдил, нито отрекъл информацията, че ще бъде номинацията на ГЕРБ-СДС.

Митов, който беше в МВнР от квотата на Реформаторския блок, поддържаше именно пронатовска и проевропейска политическа линия като министър.

На 6 август 2014 г. Даниел Митов е назначен от президента Росен Плевнелиев за министър на външните работи в служебното правителство на Георги Близнашки. Запазва поста и в следващото правителство – второто на Бойко Борисов.
Преди това той е член на ДСБ и на ДБГ. После бе избран за депутат в 45-ото Народно събрание от ГЕРБ и стана член на партията. „Бях от гражданската квота на ГЕРБ, но взех решение да стана член на партията“, съобщи самият той преди четири дни.

Борисов изтъкна днес, че в новия кабинет, който ще бъде предложен от поставената на първо място от избирателите политическа сила, ще има както приемственост, така и обновление. Министър-председателят беше категоричен, че е изключително важно да се подходи с отговорност към съставянето на ново правителство, особено с оглед на продължаващата пандемия и тежките социално-икономически последици от нея.

Според него политическите партии трябва да проявят мъдрост и отговорност и тези, които могат да съставят правителство, не трябва да дезертират. „Нека да минат емоциите, да си излеят омразата, но след това да погледнат отговорно, а не да се поддават на низки страсти“, призова Борисов. Премиерът обърна внимание, че има дефицит на кадри и на хора с визия и по тази причина е важно да се подходи отговорно към управлението на държавата.