Даниел Вълчев: Парламентът не може да „привиква“ главния прокурор

0
1103
Даниел Вълчев

Не е важно какво чувства Кирил Петков, а какво казва конституцията, коментира деканът на ЮФ в СУ „Св. Климент Охридски“

Случаят с двойното гражданство на Кирил Петков е неприятен. Българската конституция обаче ясно предвижда изисквания за заемане на длъжност както и за народен представител, така и за министър. Това са само български граждани без двойно гражданство и по този въпрос не може да има никакъв спор, коментира деканът на Юридическия факултет (ЮФ) в СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Даниел Вълчев.

Пред бТВ той каза, че по казуса няма значение дали сме съгласни, или не сме – важно е какво предвижда конституцията. И обясни, че в много други държави има такива ограничения.

„Г-н Петков е подал необходимите документи, но тази процедура няма данни да е приключила. Важно ли е неговото субективно мнение, че той вече се чувства освободен – не, не е важно“, посочи още проф. Вълчев.

Той припомни, че подобен казус е имало и при Жорж Ганчев. През 1995 г. КС прекратява депутатските правомощия на политика, който при влизане в парламента бил с българско и американско гражданство.

Проф. Вълчев обясни, че ако се установи нарушение – указите ще бъдат обявени за невалидни с обратна дата. „Никога все едно не е бил министър“, обобщи той ситуацията.

И подчерта също, че работата на президента не е да пита всички държави дали негов евентуален министър няма и чуждо гражданство. Вълчев е категоричен, че отговорността е на Петков при попълване на декларацията.

Може ли парламентът да привиква главния прокурор?

С правилника на Народното събрание много трудно могат да се обвързват други конституционни органи – така проф. Вълчев отговори на въпрос дали парламентът може да изисква главният прокурор Иван Гешев да отиде в Народното събрание.

„Има една разпоредба всяко длъжностно лице, когато е поканено, да отиде в Народното събрание“, уточни той. Вълчев все пак уточни, че това няма задължителен характер и няма санкция.

Той обърна внимание още, че депутатите грешно използват думата „привикван“ вместо „поканен“

Проверката за Петър Илиев

Проф. Вълчев потвърди, че се извършва проверка по сигналите за плагиатство от Петър Илиев. Преподавателят в СУ бе предложен за правосъден, а после и за вътрешен министър в неслучилия се кабинет на „Има такъв народ“. Проверява се дали Илиев е плагиатствал от колежката си. доц. Наталия Киселова. Вълчев беше категоричен, че ръководството на университета не крие нищо, просто има правила, по които плагиатството се доказва.

„Не очаквайте някой, когото не сме харесали по телевизията, ние сега да го обесим“, коментира още Вълчев.