Даниел Митов: НС не събра смелост да изрази обща позиция за Украйна. Срам! Срам, колеги!

0
112
Даниел Митов

Следващите дни управляващата коалиция щяла да внася в парламента декларация

Депутатите не успяха да изработят обща декларация във връзка с признаването от страна на Русия на независимостта на отцепилите се от Украйна Донецка /ДНР/ и Луганска /ЛНР/ народни републики.

Още в началото на извънредното заседание на парламента заместник-председателят на ГЕРБ и бивш външен министър Даниел Митов призова народните представители да излязат с обща декларация по темата. Партиите се събраха по време на обедната почивка, но не одобриха общ текст.

Управляващата коалиция без социалистите представи своя декларация, в която се осъждат действията на Русия.

„Остро осъждаме решението на руския президент Владимир Путин да признае самообявилите се за независими държави области в Източна Украйна. Това е грубо нарушение на Минските споразумения и международното право. България подкрепя безрезервно териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници. Загрижени сме от тезите на президента Путин в речта, които поставят под съмнение самото съществуване на Украйна като независима държава“, отбеляза съпредседателят на ДБ Христо Иванов от името на ДБ, ПП и ИТН без БСП. В предложения от него текст на декларация се посочва още, че страната ни ще настоява ЕС и НАТО да продължават да защитават категорично принципите на международното право.

„България ще подкрепи предвидените санкции на Европейския съюз спрямо Русия в координация със САЩ и Великобритания. Такова решение трябва да се вземе от министрите на външните работи на ЕС.

Изразяваме дълбокото си съжаление, че по вина на Русия се стигна до края на Минските споразумения и така възможностите за дипломатическо решение на кризата намаляха драматично“, подчерта лидерът на ДБ. Той добави, че идните дни управляващата коалиция ще внесе в парламента декларация в този дух, която да се гласува като общо становище на българския парламент.

От ГЕРБ представиха свой текст на декларация, която бе готова още в в началото на днешното парламентарно заседание.

„Витиеватите приказки от типа на руското признаване на Донецката и Луганската републики може да се зачита за нарушение на международното право и това е съвършено неприемливо. Българската република трябва да има ясна и категорична позиция по въпроса. Не бива да ни затруднява в българския парламент да вземаме ясна и категорична позиция“, възмути заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов. Той изтъкна и необходимостта да се помисли за оказване на необходимата подкрепа за Украйна спрямо възможностите на страната ни.

„НС не събра смелост да изрази обща позиция. Срам! Срам, колеги!“, обърна се той към мнозинството.