Даниел Митов: Първият мандат не е прежален, ще водим преговори с останалите партии

0
123
Даниел Митов Снимка: БТВ

Редно е да не превръщаме политическия живот в серия от терапевтични процедури, а да започнем да разговаряме и да видим по кои приоритети можем заедно, каза зам.-председателят на ГЕРБ

Разбира се, че първият мандат не е прежален. Подхождаме сериозно, ясно и категорично по отношение на това да съставим правителство. Редно е да не превръщаме политическия живот в серия от терапевтични процедури, а да започнем да разговаряме и да видим по кои приоритети можем заедно. Това каза Даниел Митов от ГЕРБ пред БНТ.

Доколкото знам опитите за срещи тепърва предстоят, допълни той.

Какво да отстъпваме за главния прокурор? Политическите партии и парламентът не могат да го сменят и всички те го знаят. Ние сме за правосъдна реформа. Трябва да видим как образоваме юристи в България, как работят съдът, следствието. Но това е въпрос на разговор с всички. Този разговор трябва да е професионален и много добре структуриран. Нямаме никакъв проблем да разговаряме по тези теми, каза още той.

Подхождаме сериозно и сме наясно, че на българското общество му трябва правителство. Иначе човекът, който ще продължи да управлява, е президентът Радев. Тук някои колеги трябва да си дадат сметка за това и да се определят. Ние търсим правителство, което да е стабилно, но сме и консервативно-десноцентристка партия и имаме приоритети, фискалната политика е сред тях. Съвсем скоро няма да има с какво да се изплащат пенсиите, за които някои колеги се хвалят, посочи Митов.

В случая волята на българския народ е ясна. Те, ако искаха бившите управляващи, щяха да им дадат мандат да управляват. ГЕРБ отново сега е първа политическа партия. По-голямата част от хората са успели да си направят изводите за това какво им донесоха последните 2 г. и че ГЕРБ в крайна сметка има своето място в управлението. Ние протягаме ръка и казваме на политическите си опоненти – елате да говорим за приоритети, продължи Митов.

Бюджетът е пробит. Бюджетите на Асен Василев са неадекватни, категоричен бе той. Според него много пари от европейските инструменти няма да дойдат за България и дори ще се наложи да се увеличи дългът на страната.

А запитан защо от ГЕРБ настояват украинският президент Володимир Зеленски да направи обръщение към парламента на откриването му, каза: Смятам че трябваше да измием срама от предишния парламент, в който мнозинството не прие да изслушаме украинския президент, когато му беше времето.

Войната засяга пряко човешките животи. Икономическите проблеми до известна степен идват от това. Неспособността на кабинета „Петков“ да се справи с цените на електроенергията, горивата, а на всичкото отгоре направиха и всичко възможно да върнат посредниците за доставките на газ. Те умишлено не запазиха капацитет, вкараха директно посредниците, а те принадлежат на Газпром, каза Митов. Той настоя, че договорите не са класифицирана информация и затова колегата му Делян Добрев не е престъпил закона, като ги е огласил.