Даниела Машева: Министърът на правосъдието не може да стартира процедура за отстраняване на главния прокурор

0
271
Даниела Машева Снимка: Канал 3

Спецпрокуратурата е бухалка за организираната престъпност и корупцията, твърди зам. главният прокурор

Гласуването показа, че мнозинството във ВСС прие, че министърът не е от кръга лица, които могат да откриват процедура за освобождаване на главния прокурор. Това заяви Даниела Машева, заместник главен прокурор, в студиото на сутрешния блок на БТВ.

Според нея задълбочено са разгледани хипотезите за това по какъв ред може да бъде стартирана процедурата за отстраняване на главния прокурор. Тя каза, че членовете на ВСС са разгледали фактите и са решили, че има „неоснователност“ на сигнала. По думите на Машева процедурата следва да бъде обвързана с процедура за дисциплинирано производство.

„Право да внасят предложение на избор на главен прокурор имат трима членове на ВСС и министърът на правосъдието. За отстраняването му могат да внесат искане трима души от прокурорската колегия и трима от ВСС“, коментира Машева.

Тя беше категорична, че министърът на правосъдието няма право да внася предложение за отстраняване на главния прокурор.

Машева каза, че Цацаров и Гешев не са оказвали неправомерно влияние върху ВСС. „За мен е неприемлива реакцията на политиците. Оттук нататък в правомощията е на трима членове на прокурорската колегия и на трима от ВСС дали да бъде отстранен главният прокурор. Виждам политическа воля да бъдат намалени правомощията на главния прокурор“, коментира Машева.

Тя беше категорична, че има решение на КС, което постановява, че тази промяна касае формата на управление. Според нея Иван Гешев не е недосегаем, защото се отчита всяка година пред парламента: „Той може да бъде викан в НС и по-често да дава отчет и доклади“.

Машева уточни, че е настъпил моментът главният прокурор да внесе отчета за миналата година. Заместник главният прокурор категорично отхвърли идеята на ИТН за пряк избор на главен прокурор.

Не са допуснати грешки при влизането в президентството миналата година според Машева: „Спазен е пропускателният режим, говорено е с главния секретар. Няма въоръжено нахлуване, няма демонстрация, няма оръжие“.

Тя съобщи, че има 14 служители към Бюрото за защита на свидетели. Защита се оказва на магистрати, които са застрашени лично или техни близки. Тя обясни, че хората в бюрото са назначени от главния прокурор, но не са зависими от неговия мандат.

Заместник главният прокурор коментира исканията за закриване на специализираните съд и прокуратура: „Бухалка е за организираната престъпност, за корупцията. Специализираната прокуратура постигна много добри резултати в борбата с организираната престъпност. Има осъдителни решения и досъдебни производства. Постигат се добри резултати“.

„Всички в тази държава говорят за съдебна реформа. Тя става залог на цялата политика. Има нужда от съдебна реформа, но тя не може да бъде фокусирана върху личността на главния прокурор. Трябва да се въведе докрай електронното правосъдие. Това ще гарантира достъп и бързина на процеса. Прокуратурата не трябва да бъде извадена от съдебната власт. Нейното място е там, за да се гарантира нейната независимост“, допълни Машева. Тя беше категорична, че дипломата на главния прокурор е легитимна.