ДБ не среща подкрепа от коалиционните партньори за военна помощ за Украйна, БСП твърдо против

0
96
Снимка: архив

В момента не можем да предоставим стратегическа бойна техника като например ракети, посочи Настимир Ананиев от ПП

„Очакваме да чуем предложенията на „Демократична България“ с повече конкретика какъв вид помощ да предоставим. Готови сме да ги изслушаме, но също така сме реалисти. Чухте, че от Министерство на отбраната заявиха, че в момента не можем да предоставим стратегическа бойна техника като например ракети, защото нямаме такава възможност, но сме готови да изслушаме какви са предложенията, да седнем и да ги изговорим в коалицията“. Това заяви в кулоарите на Народното събрание депутатът от „Продължаваме промяната“ Настимир Ананиев по повод предложението на „Демократична България“ да се даде мандат на правителството за оказване на военно-техническа помощ на Украйна.

„Ние разбрахме чрез декларацията на „Демократична България“ за тяхното предложение. Нашата позиция винаги е била ясна – лоялен и предвидим партньор, особено в такава ситуация на НАТО и на Европейския съюз. Коалиционно имаме разбирателство, даже и мнозинство в парламента по отношение на хуманитарната помощ. Сега това предложение предстои да се обсъжда между всички партии. Тук, аз казах и на колегите, едно такова решение трябва да е взето с максимално мнозинство, тоест от цялата зала, защото моментът е деликатен. В крайна сметка България трябва да има ясни позиции“, каза депутатът от „Има такъв народ“ Станислав Балабанов.

„Защото си спомняте, когато на един министър на отбраната му бе поискана оставката и му бяха отнети правомощията по отношение на това дали е война или специална операция. Имаше разнопосочни мнения в партиите. Трябват единни позиции независимо дали става въпрос за оръжие, хуманитарна помощ, категоризация на ситуацията в Украйна, така че се надявам първо да има дискусия по темата, да видим какви са и мотивите, и тогава ще излизаме със становище“, добави Балабанов.

Той посочи, че от ИТН не са знаели, че ДБ ще излязат с декларация в пленарна зала за предоставяне на оръжия на Украйна и не са водени предварителни разговори в коалицията

„Както знаете, понеже ситуацията е динамична, такива неща е възможно да се случват в залата. Тепърва ще се запознаем с мотивите. Ще има ясна позиция и от страна на Министерски съвет, и от страна на парламент“, увери Балабанов.

„Позицията на БСП и на парламентарната група на „БСП за България“ е категорично против предоставянето на военна помощ за Украйна. Такова е и решението на Народното събрание при приемането на бюджета – да бъде предоставена само хуманитарна помощ. Това решение не е отменяно, то се спазва и трябва да продължи да се спазва.“ Това заяви председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски в парламента, във връзка с декларацията на „Демократична България“.

„Ние като политическа група и политическа партия ще продължим да отстояваме помощта, която България предоставя, да е само хуманитарна“, категоричен бе социалистът.

По думите му предоставянето на военна помощ ще въвлече пряко България във войната и така тя ще стане съучастник.

„Позицията на БСП е ясна, заявена е от парламентарната трибуна при приемането на бюджета. Тогава беше прието от всички парламентарни партии, този дебат в българския парламент е проведен“, добави още Свиленски по темата.