ДБ втвърди тона за военна помощ за Украйна

0
76
Христо Иванов

Да призовем Украйна да се предаде, защото тогава мирът веднага ще настъпи, иронизира от парламентарната трибуна Христо Иванов

С декларация от трибуната на парламента „Демократична България“ втвърди тона за военна помощ за Украйна, след като на заседание вчера (20 април) комисията по външна политика отхвърли предложенията на обединението и ГЕРБ-СДС за предоставяне на оръжия и прие идеята на „Продължаваме промяната“ за „техническа помощ за защитни цели“, съобщава „Дневник“.

Съпредседателят на обединението Христо Иванов обяви, че ще поиска лидерите на управляващата коалиция да се съберат в първия работен ден след великденските почивни дни (вторник, 26 април). „Става дума за война, която започна след противозаконна агресия на Путиновия режим срещу Украйна. Тази война е изобщо за това как ще изглежда международният ред в Европа“, каза Христо Иванов.

Христо Иванов се противопостави и на тезата, повтаряна често от лидера на БСП Корнелия Нинова и останалите представители на социалистическата партия, че военната помощ от България би означавала включване на страната във войната, а с непредоставянето на оръжия се защитавал мирът. „Опорната точка, че в името на мира било да не се предоставя оръжие на Украйна, доразвита малко, предполага идеята ние да призовем Украйна да се предаде, защото тогава мирът веднага ще настъпи“, каза още Христо Иванов.

В този мир ще има списък от страни, които да са следващи обекти на руска агресия по един или друг начин. Уплашена, обявила сама себе си за малка и слаба България, ще бъде високо в този списък.

С изказването си той по всяка вероятност прави препратка и към думите на министъра на външните работи Теодора Генчовска (от квотата на „Има такъв народ“), която при срещата си с министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба обяви, че България е малка държава и „в съответствие с нашите възможности се опитваме да подпомогнем украинския народ“, коментира Дневник.

В началото на днешното пленарно заседание пък се разбра, че по всяка вероятност парламентът няма да се занимае извънредно с окончателното решение дали Народното събрание да възложи на правителството да предостави военна помощ на Украйна.

Още в първите пет минути на заседанието „Демократична България“ и ГЕРБ-СДС предложиха трите предложения за (военна) помощ за Украйна да бъдат включени в дневния ред. Противопостави се зам.-председателят на комисията по външна политика Атанас Михнев („Продължаваме промяната“) с аргумента, че не е готов докладът от вчерашното заседание, а по правилник дори трябва да са минали 24 часа от предоставянето му на народните представители.

ГЕРБ отбеляза, че в други ситуации не се е спазвала така стриктно буквата на правилника. В крайна сметка председателят на парламента Никола Минчев („Продължаваме промяната“) обяви, че „ще говоря с председателя на външна комисия за въпросния доклад в най-скоро време. Нямам предвид в рамките на деня под „в най-скоро време“.

Поведението на „Продължаваме промяната“ е изненадващо дотолкова, че представителите на формацията многократно са осъждали на думи руската агресия, а някои – например вицепремиерът Асен Василиев и самият Никола Минчев – са изразявали лично мнение, че е редно България да предостави военна помощ на Украйна, припомня Дневник.

Включително вчера тъкмо зам.-председателят на външната комисия в парламента Атанас Михнев на въпрос дали военна помощ за Украйна означава въвличане на България в конфликта, коментира: „Категорично не. Десетки страни изпращат военна подкрепа, без да бъдат въвлечени в конфликта, така че нека да спрем с тази проруска реторика, моля“.

На въпрос обаче дали „Продължаваме промяната“ ще подкрепи проекторешението за военна помощ, председателят на парламентарната група Андрей Гюров отговори с дежурното „ще обсъдим позицията си за гласуването в зала“.