Делян Добрев: Бюджетът гарантира, че цените ще продължат да се покачват

0
52
Делян Добрев

Той критикува липсата на компенсации за бизнеса

Политика по отношение на цените в този бюджет няма. Той гарантира, че те ще продължат да се покачват. Този бюджет увеличава прогнозата си за инфлация за тази година, както увеличава и дълга. Така депутатът от ГЕРБ Делян Добрев коментира пред Нова тв актуализацията на държавната сметка.

„Липсват компенсации за бизнеса. Той ще трябва отново всеки месец да ходи да се моли на правителството заради тока и газа. Тези компенсации биха удържали инфлацията – това го няма в бюджета. Кризата е свързана с цените”, добави още депутатът.

По думите на Добрев отстъпката от 25 ст. за горивата липсва в държавния бюджет. „Това щяло да бъде през промени в Закона за енергетиката. Тоест, все още не е сигурно дали ще стане”, посочи той. И коментира, че цените на бензиностанциите са се повишили след обявяването на мярката от правителството.

„По-добре да ги няма 25-те стотинки, но цената да е под 3 лв. – нормална. Отколкото да ти дадат 25 ст. и пак да платиш 3,25 лв. Не само това – тук се дава на калпак, което е несправедливо. Несправедливо е този, който кара кола за половин милион, и този, който кара такава за 5000 лв. – и двамата да получат по 25 ст. Не се прави така социална политика”, е мнението на Добрев.

„Държавата не започва с промяната. Продължаваме да настъпваме мотиката, защото някой мисли, че знае по-добре от останалите”, коментира той предложението за въвеждане на две тарифи за тока. Като уточни, че това е изпробвано през 2005 г. Тази мярка обаче крие риск от създаването на много отделни партиди според него.

Депутатът посочи, че от ГЕРБ биха дали ваучер за горивата на хората с ниски доходи. Биха заложили ясно и компенсации за бизнеса до края на годината. „Третото – най-важно, е да се борим с инфлацията. Мисля, че ще го направим по-добре от този кабинет. Най-малкото трябва да се изследва защо горивата са 3,50 лв., при по-евтин петрол от 2012 г.”, заяви Добрев.