Делян Добрев: Искаме кабинетът да падне, но не знаем колко депутати ще си накупят управляващите

0
68
Делян Добрев

Факт е, че правителството се провали – заради некадърност, корупция и лобизъм, категоричен е депутатът от ГЕРБ

„Винаги сме искали оставката на кабинета. Месеци наред вече. От това, което се случва в последно време, се вижда, че няма управляващо мнозинство – има скандали, включително корупционни, между управляващите. Считаме, че сега е моментът да поискаме един такъв вот на недоверие. Според мен той е и закъснял – заради ситуацията, в което се намираме в момента. Висока инфлация, която не е привнесена – тя не е заради войната, защото в Европа инфлацията е наполовина на нашата. Тя се дължи на управлението на това правителство”. Това заяви пред Нова тв Делян Добрев от ГЕРБ в отговор на въпроса защо партията му реши да поиска вот на недоверие.

По думите му ГЕРБ искат наистина да падне правителството. „Не знаем дали ще падне, защото не знаем през следващите седем дни колко депутати ще накупят от управляващата коалиция”, подчерта той.

На въпрос политическата му формация говорила ли е с ИТН, за да има и техните гласове при гласуването на вота на недоверие, Добрев заяви: „Говори се, че още депутати ще напуснат. Не сме водили подобни преговори. Ако говорим – по-скоро ще е в посока, ако вотът е успешен, какво се случва след това. Но е факт, че правителството се провали – заради некадърност, корупция и лобизъм. Това правителство не може да управлява повече държавата“.

Добрев коментира и евентуално завъртане на парламентарната рулетка, при което ГЕРБ получава мандат за съставяне на кабинет. „Ще положим усилия да усвоим мандата. Съмнява ме да се получи, защото не е на мода да си в коалиция с ГЕРБ. Аз не виждам логика да не си в правителство с ГЕРБ. Има ли по добър министър на еврофондовете от Томислав Дончев, попита той.

Според него причината да не се прави коалиция с ГЕРБ е, защото не е модерно. „Мислех си какво е ГЕРБ и какво е ПП? Ние сме хората, които можем да свършим работа и знаем как да се справим с такива кризи. Ние сме като немска овчарка, която може да свърши работата. При ПП имаме модерно куче, всички го искат в чантичката, чихуахуа, но не могат да свършат работа. И това се доказа“, подчерта той. И допълни: „Според мен трябва да се изберат хората, които могат да свършат работа. Мисля, че във всяка една партия могат да се намерят такива. За всяко министерство трябва да се търси не по партиен избор, а човекът, който да свърши работа. Изборите би трябвало да са последният избор в тази тежка ситуация. Ако ПП не успеят да накупят депутати и вотът мине, шансът за правителство е 10 процента“.