Николай Денков представи министрите си пред депутатите

0
48
Николай Денков КАДЪР: БНТ

Детската ми мечта не бе да съм премиер в тежка криза и с разделено общество, заяви той

В словото си пред депутатите кандидатът за премиер Николай Денков посочи, че с ГЕРБ-СДС са си поставили задача да прекъснат дългата поредица от безплодни избори и да сложат край на политическото безвремие. И изтъкна, че предлагат експертиза и смелост да взимат тежки решения и да носят отговорност за тях.

„Положихме максимални усилия, за да не ходим на 6-и поредни избори. Бяха направени много компромиси и от двете страни, за да се осигури стабилност и перспектива за страната. Направихме го, защото има нужда от редовно правителство и да придвижим България към европейско развитие“, заяви Денков.

Като основна задача той изтъкна приемането на безкрайно закъснелия бюджет, от който зависят заплати, пенсии и пари за ремонти на пътища, училища и др. Без адекватен бюджет следващите месеци може да за изключително тежки, подчерта Денков. И изтъкна, че са наложителни промени в конституцията, които да оздравят съдебната система и да върнат усещането за справедливост.

„Това е кауза, разчитаме на широка парламентарна и обществена подкрепа“, каза Денков. Той добави, че тежката ситуация е родила идеи, неизползвани в България, но работещи в други държави. Денков заяви, че с ГЕРБ-СДС ще управляват поне 18 месеца. „Надяваме се и 4 години. Договорихме се кабинетът да бъде ръководен от премиер и вицепремиер, които да разменят постовете си след 9 месеца“, посочи Денков.

Като приоритети той отново посочи спешното приемане на редовен бюджет с до 3% дефицит при запазване на социалните плащания и без увеличение на данъците, влизане в Шенген и еврозоната, работа със социалните партньори с фокус върху наука и иновации, приемането на комплекс от антикорупционни мерки, засилване на контрола по границата заради засиления мигрантски натиск. Ще има и мащабна информационна кампания, която да опровергае дезинформацията за въвеждането на еврозоната.

Ще има реален контрол в борбата с нелоялните търговски практики, продължаваме на политиката за прекратяване на енергийния монопол на външни доставчици на енергия, а българското земеделие ще е национален приоритет – чрез целеви субсидии за малки и средни производители.

„С Мария Габриел ще носим отговорност за този кабинет и знаем колко трудно ще бъде. Нямаме илюзии в това отношение, но можем да направим много полезни и устойчиви неща за България“, увери Денков.

„Детската ми мечта не е била да съм премиер на държава в тежка политическа криза и с дълбоко разделено общество. Беше да съм учен и успях да я реализирам. Поемам този риск, и ви уверявам – ако приоритетите бъдат подменени или плануваните промени тръгнат в грешна посока, ще си подам оставката“, закани се академикът.

След това Денков представи министрите си.

За вицето си Мария Габриел, което след 9 месеца ще бъде премиер, Денков каза: „Няма по-подходящ партньор на европейските институции от доскорошния български комисар, за реализирането на основните ни международни приоритети като влизането в Шенген и еврозоната“. Денков защити и кандидатурата на Асен Василев за финансов министър, като възпитаник на Харвардския университет в тази тежка ситуация той можел да състави бюджет с до 3% дефицит и да ни вкара в еврозоната до 1 януари 2025 г