Делян Добрев: Няма законодателни промени в енергетиката, комисията не е заседавала

0
55
оставка
Делян Добрев

Кризата с тока в цяла Европа беше посрещната с компенсаторни механизми, каквито в България няма, посочи депутатът от ГЕРБ

„Не само, че няма законодателни промени в сферата на енергетиката, но и комисията която създадоха управляващите преди един месец, в която трябваше да се родят законодателни промени, не е направила нито едно заседание“. Това заяви пред БНТ Делян Добрев от ГЕРБ.

Според него е голям шансът КЕВР да стане по-малко професионален орган, тъй като е доказал, че е независим орган и е създал спокойствие в последните 7-8 години в сектор енергетика. Добрев подчерта, че това спокойствие го няма през последните 6-7 месеца, защото това не зависи от КЕВР, а от правителството.

„Тази криза на цените в цяла Европа беше посрещната с компенсаторни механизми, каквито в България няма. Тоест регулаторът няма как да реши проблема, а това трябва да се направи от правителството, а то не го прави“, добави Добрев.

Аз харесвам много Иван Иванов, бих го предложил за втори мандат, но според мен, той не иска, обясни депутатът от ГЕРБ.

Профилът на следващия председател трябва да бъде експерт, доказано честен човек, който няма да се поддаде на натиск от страна на правителството. Защо този регулатор трябва да е независим? Защото, ако не е независим, правителството ще му разпорежда да намали цената на тока. Но с мораториума, всяко едно такова действие, което не е подчинено на пазарната логика и на правилата на регулатора, ние го плащаме с лихвите, коментира Делян Добрев.

Според него, в периода на мораториума върху цената на тока – от 1 януари до 1 април, ще се трупа недовзет приход от страна на електроразпределителните предприятия, тоест те ще харчат повече пари.

„За да могат да похарчат повече пари, те трябва да ги вземат от заеми. Заемите банките ги дават срещу лихви. И заемът заедно с лихвата трябва да бъде признат от регулатора на 1 април и включен в цените. Тоест мораториума ние ще го платим с лихвите“, обясни Добрев.

Той заяви, че за декември нито една фирма и нито един потребител не е получил и един лев компенсация.

„Най-големият проблем, че някои предприятия затварят, е, че тези високи цени, рефлектират и върху крайните цени. Това увеличение на тока, няма да го плати бизнесът, а хората“, каза още Добрев.