Делян Добрев по време на дебат към Асен Василев: Ще продадете и АЕЦ „Козлодуй“ и Рилския и Бачковския манастир

0
90
Делян Добрев и Асен Василев на дебат.

Обрахте джобовете на държавата, в които имаше някакви пари, и така свихте дефицита, обяви депутатът от ГЕРБ

Обекти от национално и културно значение ще бъдат под заплаха, ако Асен Василев някога отново доближи Министерството на финансите.

Това заключение направи Делян Добрев в началото на предизборния дебат в сутрешния блок на bTV. Срещу острието на ГЕРБ и водач на две  листи като по чудо се осмели да застане Асен Василев. Останалите опоненти бяха Цончо Ганев от „Възраждане“ и Валери Жаблянов от „БСП Обединена левица“.

Дебатът започна с една от актуалните теми в последните дни – очертаващия се дефицит от 18 млрд лева в бюджет 2025, за който предупреди служебният финансов министър Людмила Петкова. Според Василев „дупка“ няма да има.

„Г-н Василев беше финансови министър почти през цялото време последните три години. Забелязахте ли, че всички икономисти в България, освен него, казаха, че има огромна дупка в бюджета и я оценяват на 18 милиарда. И това е при запазване на негашните политики колко милиарда не достигат. Това е повече от 8% дефицит, които са много далеч от 3-те %, които трябва да спазваме, за да влезем в Еврозоната. Това, което се случва, е благодарение на финансовата политика през последните 3 години. Ние се отдалечаваме с бесни темпове от Еврозоната“, заяви Добрев.

„Вчера обядвахме с Томислав Дончев и говорихме трябва ли да станете пак финансов министър или не, обърна се той към Василев. – И може би ще ви изненадам, но аз бях на мнение, че ще трябва да станете, а той, че не трябва да станете. И въпросът беше откъде ще намерите въпросните 18 милиарда, за да попълните дупката в бюджета.

И г-н Дончев даде много интересен отговор, като според мен това е правилният отговор: ще продадете 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“, Рилския и Бачковския манастир и ако не ви стигнат парите, ще продадете и половината от река Дунав. Ето това правихте вие през всичките тези години – през тях дефицит нямаше, защото взехте 6 милиарда от енергетиката, източихте готови пари. Взехте 1 милиарда, заделен за „Хемус“. Обрахте джобовете на държавата, в които имаше някакви пари, и така свихте дефицита“, каза още Делян Добрев.