Колко струват лампите на София? Колкото излъже Борис Бонев

0
1216
Уличното осветление на София струва колкото каже Борис Бонев.

Числата се представят избирателно и подвеждат публиката

capital.bg

В края на миналата седмица общинският съветник Борис Бонев обяви по bTV, че София плаща за една лампа от уличното осветление от едната страна на улица три пъти повече от тази на отсрещния тротоар. Естествено това предизвика скандал за съмнение за порочни обществени поръчки и завишени цени. Веднага се намесиха дежурни прокуратури, КПКОНПИ и АДФИ, дори премиерът Кирил Петков. А зам.-кметът Кръстев, който е подписал договорите, заяви, че фактите по казуса са публично достъпни и лесно проверими.

Има публична документация и не би следвало да е спорно кое колко струва. Но истината е, че числата могат да се представят избирателно и това да създава известно объркване и може да доведе до подвеждане.

Има ли 10 пъти по-високи цени?

Да, но само за определени артикули. Общите разходи са значително по-балансирани.

„Десетократно завишени цени – редова клема в магазина струва 0.81 лв., а общината плаща 17.55 лв. – 21 ПЪТИ повече! За една и съща улична лампа в „Оборище“ се плащат 5757 лв., а в „Средец“ 1587 лв. Разликата – над 3.6 пъти!“, написаха от „Спаси София“ във фейсбук.

На това зам.-кметът Кръстев отговори, че едната фирма е заложила на по-високи цени за основен ремонт и изграждане, а другата – по-високи цени за поддръжка. Поради което се получават и известни разлики в единичните цени, но не и в общата стойност. Той допълни, че първият и основен предмет на поръчката е за техническа поддръжка.

Факт е, че има разминаване на цените за лампи, стълбове и прочее в предложенията на двете фирми. „Лог Сиберия“, която обслужва северна София, иска за 13.5-метров стълб 2205 лв., за LED лампа от 250 W – 2815 лв., а за натриева лампа – между 180 и 200 лв. Заедно с доставката и монтажа на LED лампа пък цената е 4122 лв. Другата фирма, която отговаря за останалата част от града – „Улично осветление“ (част от групата на „Геотехмин“), взима 972 лв. за лампата, а за същия стълб – 731 лв. За справка – в аналогична поръчка на община Пловдив предложената цена за стълба е 624 лв., а доставката на лампа от прожекторен тип е близо 20 лв.

При други елементи – в поръчката са описани близо 200 позиции, ситуацията е точно обратната и цените на „Лог Сиберия“ са по-ниски от тези на „Улично осветление“. В крайна сметка общата цена на първата фирма наистина е по-високата от тази на втората.

Също така факт е, че има обективна разлика в разходите за поддръжка на отделните зони на града. Тези с нови LED лампи са значително по-евтини, докато участъците със стари имат нужда от повече поддръжка.

Плаща ли се повече на една фирма?

Не, извършените досега разходи са приблизително аналогични.

Според общината обаче разминавания в общите цени за поддръжка и изграждане и разходите, направени от началото на договора за единица осветителна точка, възлизат между 6.80 лв. и 7.20 лв. на месец.

„Лог Сиберия“ е предложила 6.50 лв. без ДДС за поддръжката на натриева лампа и 1.20 лв. без ДДС – за LED. А „Улично осветление“ – 6.06 лв. за обикновени лампи и 4.82 лв. без ДДС за LED.

Общо платените суми досега по договорите са 2.2 млн. лв. за поддръжка и 900 хил. лв. за основен ремонт на „Лог Сиберия“, и 2.7 млн. лв. за поддръжка и 700 хил. лв. за основен ремонт на „Улично осветление“.

Това обаче не означава, че и двете фирми са извършили едно и също количество работа. Тази с по-високите цени реално е сменила по-малко лампи и детайли.

Всъщност големи разлики има в предложените цени за проектиране – „Улично осветление“, която има ниски цени за материали, е предложила 22 лв., а „Лог Сиберия“ – 4.50 лв. И за да стане ясна разликата между тези две неща – скъпите материали се използват, когато се изгражда ново осветление, иначе за поддръжка се взима респективно цената за поддръжка.

Има ли заплати по 7000 хил. лв.?

Не, цената 40 лв./час е само за извънредни дейности, които не попадат в ценовите оферти на участниците, които могат да траят и 30 минути.

Освен за разлики в цените от „Спаси София“ посочиха, че в „Лог Сиберия“ се плащат заплати по 7000 лв. с парите на софиянци. Това обаче не е вярно. Факт е, че дружеството е предложило в пъти по-висока ставка за заплащане на час – 40 лв. Но в договора пише, че това се отнася за „непредвидени дейности“ – такива, каквито не са включени в поръчката и не са регулярни. Иначе ставката за труд е част от комплексната оценка.

До момента според Кръстев не са платени никакви суми по тази линия.

Ще има ли повече лампи в София?

По-скоро ще се запази сегашният модел на поддръжка и изграждане на нови осветителни тела.

„По тези два договора сме дали възможност да възлагаме основен ремонт и изграждане при доказана необходимост, но основният предмет и тежест е на техническата поддръжка на осветлението“, казва Кръстев.

Само преди година и половина, когато беше обявена поръчката за 73.6 млн. лв. за осветление, от общината казаха тъкмо обратното.

„Възможностите за инвестиции в изграждане на ново улично осветление са увеличени двойно“, аргументираха се тогава от „Московска“ 33. И в договорите пише същото – фирмите имат право на инвестиции до 6 млн. лв. при осигурено финансиране и още толкова при подновяване на договора с още две години. Прогнозната стойност на поръчката за тези две години е до 36.8 млн. лв. Проблемът е, че средствата реално не се залагат в бюджета на общината. А истината е, че такива инвестиции – нови стълбове, лампи, рогатки, ново осветление в паркове (на фона на неработещо такова в момента в някои), междублокови пространства, че дори и ново празнично осветление, са крайно необходими за столицата.

По-скъпо ли е в София в сравнение с Варшава?

Не, при коректно сравняване на услугите цените в София са по-ниски. Бонев твърди още, че във Варшава при изграждане на 38 414 бр. лампи единичната стойност за подмяна на натриеви тела с LED е 359 лв., а в София – 1586 лв./бр. Истината е, че София има друг договор за подмяна на осветителни тела, който е подписан преди няколко месеца, за 3500 лампи по Норвежкия фонд ще заплати 205 лв./бр., което е 159 лв. по-малко от Варшава – за 10 пъти по-малко лампи. Експерти обясняват, че цената зависи изключително много от поръчаното и монтирано количество. Ако става дума за единични ремонти – разходи са по-големи. И обратното.