Делян Добрев: Решението за дерогацията на „Лукойл” беше взето под натиск

0
108
Делян Добрев

Денков заплашил, че ще подаде оставка, ако решението бъде прието

За трети пореден път ще внесем предложение за отнемане на дерогацията на „Лукойл”. Този път вносител ще бъде цялата парламентарна група на ГЕРБ. От тази дерогация печели единствено „Лукойл” и то в размер на милиарди долари на година. Ползата за българския потребител е никаква. Това коментира депутатът от ГЕРБ Делян Добрев на брифинг в централата на партията.

Във връзка с решението на парламента дерогацията да продължи до октомври 2024 г., той каза: „Това решение беше взето под натиск на кабинета. Първите два пъти, когато ние внесохме веднъж 7-дневен срок и веднъж 30-дневен, получихме заплахи от премиера Денков, че ще подаде оставка и кабинетът пада. Съобразихме се с това и гласувахме въпросния срок до октомври 2024 г.”, поясни Добрев.

Депутатът обяви, че са получили информация от няколко източника, че дерогацията се нарушава. „Тя не позволява продажбата на горива в Европейския съюз, освен в България и трети държави. Имаме информация, че такива горива се изнасят и за Евросъюза, с което ефективно се заобикалят санкциите не само за България”, каза той.

По думите му при падане на дерогацията няма риск от драстично повишаване на цените на горивата. „Ние плащаме толкова, колкото в останалите държави. Това, че „Лукойл” купува евтин руски петрол, не се отразява по никакъв начин в крайната цена на горивата”, е мнението му.