Ден след Мика Зайкова даже и евродепутът от ДБ Радан Кънев разбра, че ЕК е върнала дефектния план за възстановяване на служебното правителство

0
1450
Радан Кънев Снимка: ПИК

Кънев подчертава, че е необходима спешна промяна в програмата на бъдещото коалиционно управление с мандат на ПП

Европейската комисия ще върне Националния план за възстановяване и устойчивост за преработка, обяви през фейсбук евродепутатът от ДБ Радан Кънев ден след като Мика Зайкова съобщи този факт пред БНТ. По думите му това е било съвсем очаквано предвид, че не отговаря на европейското законодателство.

„Това не са допълнителни пари, които всяка държава да си „усвоява“ по преценка на правителството, а целевѝ субсидии и заеми за модернизация на икономиката и особено – на енергетиката. Тяхната цел е да осигурят част от нужните инвестиции за преминаване към нисковъглеродна индустрия, енергетика и транспорт и преди всичко – за обезпечаване на енергийна независимост на ниска цена за домакинствата и бизнеса“, написа той.

„Отделно – миналата седмица ЕК много ясно заяви, че средства по Фонда за справедлив преход (който не влиза в Плана за възстановяване) ще бъдат отпускани единствено на въглищни региони, които имат план за ограничаване на производството от въглища ПРЕДИ 2030г., когато самият фонд ще бъде изчерпан“, добавя още той.

Кънев подчертава, че всичко това налага много спешно преосмисляне и промяна на държавната политика, в т.ч. и съществена промяна на програмата на бъдещото коалиционно управление с мандат на ПП, която далеч не отразява изискванията на ЕК за европейско финансиране в този им вид.

„Пак казвам – времето на красивите думи свърши. Сега е времето на трудните, но много спешни решения“, завършва евродепутатът.