Деница Сачева: Цялото общество иска оставката на Константинова

0
147
Деница Сачева Снимка: архив

Показва, че не знае как работят институциите, посочи бившата социална министърка

„Връщаме се вчера от срещи и конгрес в Ротердам. Бойко Борисов беше на среща с Мецола, с канцлера на Австрия. Обсъждахме как да се ускори започването на преговорите на РСМ с ЕС, но и темата с бежанците, фактът, че не получават хуманно отношение“, заяви Деница Сачева пред БТВ.

„Този интеграционен план, който започна от четиризвездни хотели и завърши в палатки, е провал. Искаме оставката на Калина Константинова, цялото общество я иска, виждате и в социалните мрежи какво става“, бе мнението й по темата за бежанците от Украйна.

Има провал и в здравното осигуряване. От 26 април всички бежанци са с 3 месеца платени осигуровки, но един месец отне процесът, напомни тя.

На въпроса оставила ли е след себе си като министър неработещи институции, Сачева заяви: „Повече от година ГЕРБ не е на власт, крайно време е да спрат оправданието с нас. И по време на ГЕРБ имаше миграционни кризи, но хората не го чувстваха така. Има работещ механизъм за здравно осигуряване, не го използваха. Само си задайте въпроса как сега хората, които са разселени в Елхово, ще ползват личния си лекар от Бургас“.

„Калина Константинова отговоря за ефективното управление и би трябвало да познава всички държавни процеси. Тя е била част от екипа на Румяна Бъчварова, познавате ли я? Щом тогава не е останала при нас, значи не смятаме, че се е справила. И ето – сега е на власт, може да покаже уменията си, но показва, че не знае как работят институциите“, каза Сачева.

На въпроса защо ГЕРБ гласува с „Възраждане“ за изслушването на Калина Константинова, Деница Сачева обясни: „Не знам защо търсите фетиши в нещо, което е очевидно. Видеото й беше меко казано скандално. Искаме информация какво се случва с преместването, със средствата от ЕС за посрещането на бежанците, защо бяха настанени в хотели, после премествани в буферни центрове? Защо се наложи, защо нямаше организация?“.

„На конгреса в Ротердам беше много срамно, всички ни питаха защо е такова отношението ни към бежанците“, каза Сачева. И допълни:

„Ние нямаме доверие на това правителство. Готвим се за горещо лято, има много теми за вот на недоверие. Независимо от високите претенции за борба с корупцията, вече има индикации за такава“.

Например темата с „Джемкор“ също предизвиква много въпроси, защо се наложи толкова бързо сключване на този меморандум? Думите, които до този момент са се казвали от управляващите, показва, че не може да се разчита на тях, няколко пъти вече бяхме излъгани и това също е повод за вот на недоверие.“

Тя обясни, че ГЕРБ ще внесат вот на недоверие към правителството, когато са готови, а целта им в момента е да показват истината, реалните неща, които се случват в управлението. „При внасянето на вота хората трябва да са убедени и сигурни, че той не е нужен на опозицията, а на обществото“, обясни Сачева.

„Насилието е срамно поведение за НС, управляващите, когато предизвикват, трябва да са готови да понесат отговорността си“, коментира Деница Сачева вчерашната отвратителна ситуация в Народното събрание.