Денков поиска от Радев да освободи шефа на ДАНС

0
90
Пламен Тончев Снимка: 24 часа

Пламен Тончев отказал да предложи за освобождаване заместника си, който подписа доклада за нарушения при лицензирането на машините за гласуване

Днес в отговор на мое официално искане очаквах председателят на ДАНС Пламен Тончев да представи мотивирано предложение за предсрочно освобождаване на зам.-председателя на агенцията Деньо Денев. Получих отказ заради „липса на аргументи“. Припомням, че Денев е авторът на т.нар. справка на ДАНС от 26 октомври, съдържаща непроверени и манипулативни твърдения и внушения. С тази справка ДАНС даде началото на саботажа срещу машинното гласуване на първия тур на изборите, заяви премиерът Николай Денков пред репортери.

Според доклад на Държавната комисия по сигурността на информацията тази справка е в нарушение на закона в частта „противозаконна дейност срещу обществения ред“. Отказът на председателя на ДАНС да освободи своя заместник, след като преди изборите не ми предостави поискан от мен доклад за потенциалните рискове ми дава два ясни сигнала. Първо – че г-н Тончев одобрява незаконните действия на Денев. Второто – че няма възражения срещу злонамереното използване на тази справка за дестабилизиране на изборния процес. Тези действия разчитам като съзнателен удар върху националната сигурност и демокрацията в България. Това е пореден случай, в който председателят на ДАНС не изпълнява задълженията си. Затова преди малко изпратих до президента Радев мотивите си за освобождаването на Тончев от поста, настоя Денков.

Освен незаконната намеса на ДАНС в местните избори мога да посоча още няколко причини за това мое решение. Преди седмица България влезе в сивия списък на страните за пране на пари. Основна координираща институция за изпълнение на препоръките е именно ДАНС, а персонална отговорност носи председателят й. Очевидно ДАНС не се е справила с координиращата си роля по тази задача. Припомням и позицията, с която излезе ДАНС на 30 май в парламента, с която направи недопустими за агенцията политически коментари. Нарушение е и изпратената на 23 септември позиция до медиите, в която се съдържат политически оценки спрямо политическата система в страната и спрямо конкретни политически фигури. Тези позиции противоречат на законовите и етични норми, по които агенцията работи, настоя още премиерът.

При протестите в сектор енергетика, които имат пряко отношение към националната сигурност, не получих никаква изпреварваща информация от ДАНС, а имаше нужда от такава, за да се вземат правилни решения. Неприемането на годишния доклад на агенцията за 2022 г. е прецедент. Това означава, че тя не отговори на очакванията на мнозинството в контролния си орган – парламента. Всичко това показва, че при настоящото ръководство на ДАНС не може да се гарантира устойчивостта на системата за защита на националната сигурност, посочи Денков.

Работим в нова среда на вътрешнополитически и външнополитически фактори, които изискват пълна координация и доверие между правителството и ръководството на ДАНС. Такава в момента няма и това е факт, който стана очевиден за всички, каза Денков.

Това, което ще публикуваме, са докладите с мотиви за това защо искаме той да бъде освободен, допълни той.

На въпрос има ли нова кандидатура за мястото на Тончев, каза: Не.