Денков разпространява слухове за ДАНС, агенцията прикривала канали за наркотици

0
254
Николай Денков Кадър: БНТ

Премиерът в оставка разкри, че е знаел за натиск над Живко Коцев да напусне поста главен секретар на МВР

От доста време се въртят слухове, че ДАНС прикрива канали за наркотици. За мен е много странно точно г-жа Банкова да бъде обвинена, че прикрива канали за дрога. Много е важно какво се случва, за да не се окаже, че я атакуват, защото си върши работата. Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков.

„Откакто беше назначена тя начело на Агенция „Митници“, има рекордно количество задържани наркотици и контрабанда. Била е служител на ДАНС, така че няма да се учудя да има информация, която да може да използва. В агенцията има „сляпо петно“ по отношение на корупцията“, допълни той. И уточни, че никога не е говорил с Банкова, но я определи като човек с отлична репутация.

Денков обясни, че е поискал официално информация от ДАНС по казуса. „За да я получа, трябва специално разрешение от СГП, на която вече съм изпратил писмо. Нямаме координация между институциите. Ръководствата не са назначавани от мен, така че няма защо критиките да са към мен. Ако излезе обвинение и има доказателства срещу Банкова, тя ще понесе отговорност“, посочи той.

Относно оставката на главния секретар на МВР Живко Коцев премиерът подчерта, че знае, че отдавна има натиск върху него да напусне. „Когато в една институция хората не могат да работят като екип, много трудно се получават резултати. Ако в едно министерство главният секретар и министърът не могат да работят заедно, много трудно ще се случат нещата“, коментира той.

Според него кабинетът би бил в същия състав, ако сега има възможност да предложи имена на министри.

Той отчита свършеното през допълнителния 10-и месец от редовното управление и прави равносметка преди предаването на властта на служебното правителство.