Депутат от ДБ с 430 хил. лв. кредит и не платил 4 хил. лв. детска издръжка иска да си получавам заплатата в брой!

0
342
Иван Димитров

Предложение депутатите да си получават парите в банка, а не на ръка, срещна неочаквано яростен отпор

Бурен дебат предизвика идея депутатите да получават заплатата си само по банков път. Тя беше лансирана от председателя на ПГ на ПП Андрей Гюров по време на вчерашното заседание на Комисията по правилника на парламента, съобщи Трибюн.

Най-бурно против се изказа депутат от иначе най-електронната и настояваща за финансова прозрачност група – ДБ. Иван Димитров остро възрази, че държи да получава парите си на ръка и няма закон, който да го задължи друго.

„Тези текстове са противозаконни! Аз искам да си ги получавам в брой! Нямам банкова сметка и не искам да си ги получавам по банкова сметка. Няма закон, който да задължи човек да си получава по банков път“, ядоса се той.

Неналичието на банкова сметка на Димитров обаче не звучи реалистично. За това свидетелства и имотната декларация, която е внесъл като народен представител и е публична.

Депутатът наистина няма спестявания, но разполага с кредитна карта. Отделно от това има и кредити за над 430 хил. лв. Той е собственик на два апартамента и гараж в София, ливада в Банско и офис в Разлог. Сред задълженията му обаче фигурира и неплатена детска издръжка за 4500 лв.

В крайна сметка точката за депутатската заплата само по карта не беше приета за радост на Димитров и други народни избраници.

В рамките на дебата изникна и още по любопитен въпрос – има ли депутати, които получават суми над 10 хил. лв.

„Има доста голяма част от депутатите, които получават над 10 хил. лв. Това по закон няма как да се получава на ръка“, обяви Настимир Ананиев от ПП и хвърли в пълен шок колегите си. Той лично бил видял депутати, които взимали по толкова.

Други народни представители възразиха, че това е изключено и няма как да се получи подобна сума.

„Ако направим кратък курс по математика, ще видите, че освен основно възнаграждение, като се добави от членуване в комисии, като се добави и процент за стаж. Хората, които имат 30-40 години стаж, вземат 30-40% над това. Утре ще представя една калкулация“, заяви той.