Депутатът от ИТН Димитър Гърдев бил щатен сътрудник на БСП в европарламента

0
288
Снимка: Флагман

Името му е заличено от официалния сайт, Елена Йончева знае кога е станало това

Дипломатът Димитър Стоянов Гърдев, който стана народен представител, избран от листата на „Има такъв народ“ в Бургас, се оказа щатен сътрудник на Елена Йончева в европарламента (EП). Това става ясно от проверка на сътрудниците, назначени в офиси на всички български представители в ЕП, която е била извършена през май м.г., съобщава „Флагман“.

Проверката започва след вътрешнопартиен скандал в БСП, в който са замесени имената на Елена Йончева, Иво Христов и Цветелина Пенкова. Обвиненията срещу тях бяха свързани с назначаването на фалшиви асистенти, чиято заплата се дава от ЕП, а всъщност те реално работят за БСП и Корнелия Нинова.

През май м.г. разследването бе публикувано от Антикорупционния фронт, откъдето твърдяха, че гражданската квота на БСП в Брюксел злоупотребява с евросредства и усвоява пари за възнаграждения на служители и разходи за офиси, без реално да съществуват такива. В разгара на скандала Елена Йончева излезе с изявление, че това е „груба манипулация“. Пред вестник „24 часа“ тя защити Димитър Гърдев, политолога Илия Христов и журналиста Иван Гарелов, нейни сътрудници в ЕП.

Конкретно за Димитър Гърдев Елена Йончева казва, че работи в софийския й офис на трудов договор, одобрен от ЕП. Йончева се изказва изключително ласкаво за Гърдев, подчертавайки, че е „експерт в сферата на международната политика и отбрана, има 4 магистратури и работи върху докторската си дисертация“.

В защитата му евродепутатката от БСП подчертава, че било клевета да се нарече неговата работа „фиктивна“, можела, ако се налага, да докаже, че има „всекидневна, професионална кореспонденция“ с Гърдев, а динамиката и качеството на работата му може да се провери от всеки оторизиран орган на ЕП. Накрая изразява и мнение, че за нея е чест да има в екипа си толкова „висококвалифициран експерт“.

Ако се вярва на разкритията на бившия евродепутат Николай Бареков, който стои зад т.нар. Антикорупционен фронт, средната годишна заплата за асистент, какъвто е бил Гърдев, е 70 хил.лева.

Името на Димитър Гърдев е заличено към настоящия момент в официалния сайт на ЕП, където са публикувани сътрудниците на евродепутатите. Вероятно това е станало непосредствено преди кампанията за парламентарните избори за 45-ото НС, когато Гърдев е решил да се включи в редиците на ИТН, но кога точно знае самата Йончева. Той бе на второ място в бургаската листа за 45-тото НС, водена от сценариста от „Шоуто на Слави“ Ивайло Вълчев, припомня „Флагман“.