Депутатите гласуват утре кога да са президентските избори, по-вероятно е на 14 ноември

0
52
Ива Митева

Повечето парламентарни групи се обединили около тази дата, каза Ива Митева

Днес ще бъде внесен проектът на решение за насрочване на президентските избори на 14 ноември. Това каза председателят на парламента Ива Митева пред журналисти в кулоарите на Народното събрание.

Тя уточни, че ако днес бъде внесен проектът на решение, ще предложи да бъде точка първа за утре, за да може да мине. „Очаквам колегите днес да внесат в деловодството проекта на решение. Надявам се утре да бъде прието. Въпросът е на решение и на гласове. Виждате какво става в пленарната зала. Коя от двете дати ще се приеме – е въпрос на гласуване“, каза още Ива Митева.

Според нея след големия дебат сутринта е ясно, че на 7 ноември няма как да бъдат едните избори. „Повечето парламентарни групи са обединени около датата 14 ноември“, увери председателят на парламента.

Тя обясни, че въпросът за избори две в едно е от компетентността на президента. „Той трябва да прецени кога да разпусне Народното събрание“, категорична бе Ива Митева.

Тя увери, че всички работят много усилено по организацията на изборите.

Що се отнася до софтуера тя каза, че текат преговори в ЦИК. „Знам, че имат почти ежедневно срещи. Веселин Тодоров трябваше да предаде това, което дължи по договор. Разбрах, че процесът се движи и се надявам да му бъде заплатена сумата по договора и той да си изпълни задълженията по договора. Така че се надявам наистина да намерят добро решение. Защото при изплатени 34 милиона лева, доколкото знам, за машините, не е редно да плащаме 1500 лева наем за машина допълнително. Виждате, че предишните избори ги организираха много добре, справиха се при всичкото това напрежение, така че се надявам и сега всичко да бъде наред“, изрази надежда Ива Митева.