Депутатите прехвърлиха Бюрото по защита към правосъдното министерство

0
194
Снимка: НС

Законопроектът бе приет на първо четене в правната комисия

Бюрото за защита ще бъде извадено от прокуратурата и прехвърлено към правосъдното министерство. Това решиха депутатите на заседанието на правната комисия в НС. В комисията се разглеждаха три идентични законопроекта по темата – на ИТН, на ИБНИ и на ДБ. Между тях има само технологични разлики. ИТН искат бюрото да стане самостоятелен отдел, докато другите две партии – то да се влее към Главна дирекция „Охрана“ на ведомството, съобщава Tribune.

Промените минаха със 12 гласа „за“ на ИТН, БСП, ДБ и ИБНИ. ГЕРБ и ДПС гласуваха против.

Проектът бе подкрепен от правосъдното ведомство, но за сметка на това разкритикувани от прокуратурата в лицето на заместник главния прокурор Даниела Машева. Липсвал анализ и оценка как е действал закона през последните 7 години, откакто Бюрото е при главния прокурор. Призова да се изчакало решението на КС. Според нея механичното местене щяло да доведе до много повече негативи, отколкото позитиви, сред които загуба на квалифициран състав и негативно въздействие относно лицата, които се нуждаят от защита или сега са в програмата.

От ДПС и ГЕРБ заявиха, че няма да подкрепят нито един от трите закона. Според Хамид Хамид от ДПС мястото на бюрото е в прокуратурата. Според него обаче проблемът не е къде се намира, а във функциите му. Именно затова по думите трябва да се махнат всички дейности на претърсване и задържане, които в прерогативите на Изпълнителната власт и да останат само с охранителни функции, съобщава „Монитор“. Останалите според него били излишни. Именно затова призова между двете четения да се изчистят текстовете и да се внесат такива, които рязко да ограничат правомощията на бюрото. Махнат ли се, няма да има спор за място на бюрото. Отделно могат да се впишат разпоредби за по-голяма отчетност и контрол върху разходването на средствата.

Според Анна Александрова от ГЕРБ предложенията за преместване на бюрото ще нарушат ефективността на защита, а понякога се налагало бързата реакция в самото начало на производство, в това число и при въздействие върху свидетели. Напомни, че бюрото е минало към главния прокурор след промени през 2014 при кабинета „Орешарски“. Нейната колежка Дани Каназирева видя в промените политическа атака към главния прокурор. И разкритикува партиите на протеста, че ще прехвърлят хаоса, който създават, и в съдебната власт. Тя поясни, че бюджетът на бюрото е едва 5-7 млн. лева, а те за трети поред избори ще похарчат средства, колкото за 30 години напред. Спрете с тези упражнения и с този хаос, който създавате във всяка една сфера в страната, каза Каназирева.