Десетки населени места без ток заради снеговалежа

0
39
Снимка: архив/24 часа

28 сигнала за паднали клони и дървета в София

Десетки населени места в страната останаха без ток заради аварирали електропроводи вследствие на снеговалежа. Републиканските пътища са заснежени, но проходими, съобщава БНР.

Снежната покривка в Габрово е под 10 сантиметра, на Шипка новата вече надхвърля 30. Няма затруднения за преминаване през прохода, посочва дежурният в областното пътно управление в Габрово. Продължава почистването в града и на общинската пътна мрежа. Влаковете тази сутрин от Габрово бяха спрени заради нападали дървета на железния път, който вече е освободен и се очаква следобед транспортът да бъде възстановен.

И при този снеговалеж заваляха сигналите за прекъснато електрозахранване, без ток отново са десетки села и квартали в Габрово, включително хижите и хотелите в планинската местност Узана над града. В старата хижа Милена Ботева очаква туристическа група.

„На свещи. Ако не дойде тока до довечера, ние имаме печки с дърва, трябва да работим. То не съм само аз. Ако навали един метър, какво ще правим? ЕНЕРГО-ПРО трябва да се хванат в ръце“, казва тя пред БНР.

20 села и махали в Смолянска област са без ток частично или цялостно заради аварии от падналия тежък обилен сняг. Повечето аварии са в общините Смолян, Баните и Девин. Има скъсани въздушни електропроводи от паднали дървета.

От вилна зона Ярема край София съобщават, че са без ток от 17 ч вчера.

На 28 сигнала за паднали клони и дървета са реагирали през последното денонощие служителите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столичната община. Шест са постъпилите сигнали за завирявания, наводнения, заледявания, непочистени пътни участъци. Екипите са се отзовали на 11 сигнала за опасни електрически съоръжения.

Десетки пътуващи за Северна Македония тирове са спрeни на отбивки до пътя Дупница-Кюстендил, след като от вчера движението на тежкотоварни камиони на македонския ГКПП „Девебаир“ е спряно в двете посоки.

Тежкотоварните автомобили са спрени на пътя Дупница-Кюстендил на разклона за село Панчарево. Две патрулни коли на полицията следят камионите да не тръгват. Това е на около 50 километра от ГКПП „Гюешево – Девебаир“. Нито в района на Дупница, нито в района на Кюстендил до днес на обяд не е валял сняг.

„Това е заради Северна Македония. Северна Македония не допуска на територията си товарни автомобили. И поради тази причина пътуващите в тази посока се отбиват на паркинги. Граничният пункт на Северна Македония пропуска само леки и лекотоварни автомобили“, каза говорителят на ОДМВР – Кюстендил Катя Табачка.

Проходът Петрохан е отворен. През последното денонощие няма сериозни пътни инциденти в област Монтана.

8 машини са включени в снегопочистването на прохода Петрохан. Сняг вали от вчера след обяд. Натрупаната снежна покриваха е към 15-20 сантиметра, температурата на Петрохан е около минус 5 градуса, духа силен вятър. Забранено е преминаването на автомобили над 12 тона, като на Бързия и Годеч има денонощно полицейски патрули. През изминалото денонощие няма сериозни инциденти на прохода и Монтанско, съобщиха от Областно пътно управление. Сняг вали в общините Берковица и Вършец, като покривката е от около 10-ина сантиметра.