Десислава Атанасова: Г-н Тошко, зад ГЕРБ стоят над 600 хил. българи, искате ли да ви посрещнат на улицата?

0
322
Тошко Йорданов

Председателят на ПГ на ИТН забърка пореден скандал в парламента, нарече ГЕРБ „мафиотска структура“

ГЕРБ настояха Тошко Йорданов да бъде отстранен от заседанието на парламента. Напрежението възникна, след като председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов нарече ГЕРБ „мафиотска структура“.

Александър Ненков от ГЕРБ определи обидите на Йорданов като безсилие. „Моля ви се, г-жо председател, наистина ви съчувствам. Виждам ви в какво състояние сте в момента, запазете своето достойнство, най-малкото не позволявайте на хора, които са облечени с някакви тениски – дошъл тук, все едно е на фитнес, да дава квалификации на моята партия“, призова Александър Ненков.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че след като Тошко Йорданов е партиен шеф на Ива Митева, не означава, че трябва да му разрешава да обижда отделни парламентарни групи.

„Г-н Тошко, зад тази партия стоят над 600 хил. български граждани. Искате ли тези 600 хил. граждани да ви посрещнат на улицата, както ви посрещнаха едни други, когато си взехте мандата и ви пазеше полицията. Това ли искате“, попита Десислава Атанасова.

Тя подчерта, че зад всяка парламентарна група стоят български граждани, които са я избрали чрез доверието и вота си. Според нея е опасен стилът на поведение на Тошко Йорданов. „Не само да направите забележка на г-н Йорданов, а да го накажете с отстраняване от пленарната зала“, обърна се Атанасова към Ива Митева.

Ива Митева от своя страна обясни, че Тошко Йорданов не й е шеф, защото тя не е член на „Има такъв народ“. „Аз му наложих забележка преди да излезе г-н Ненков“, заяви още тя.

След това последва процедура по начина на водене от страна на председателя на ПГ на ГЕРБ–СДС.

„Тъй като не взехте никаква друга дисциплинарна мярка след моята предходна процедура по отношение на лицето Йорданов. Г-жо председател съгласно нашия правилник и неговия член 159, давам ви и основанието, председателят може да отстрани за повече от едно заседание, но не повече от три, народен представител, който оскърбява Народното събрание. Г-н Йорданов оскърби Народното събрание, като вече два дни подред нарича една парламентарна група с различни прилагателни.

Моля ви, г-жо председател, наложете по-тежко дисциплинарно наказание от забележка по член 153, която не чухме категорично да бъде наложена от вас. В противен случай се стига до един прецедент, който в никакъв случай не води до доверие в тази институция, до доверие в народните представители и в парламентаризма. Няма да се връщам назад във времето, когато една друга парламентарна група си позволяваше от трибуната на Народното събрание да нарича убийци членове на парламентарната група на ГЕРБ. Моля ви, г-жо председател, не допускайте подобни прецеденти и наложете дисциплинарно наказание съгласно правилника за тежките обиди към нашата парламентарна група“, категорична бе Десислава Атанасова.

Ива Митева отвърна, че е наложила наказанието, което е сметнала за необходимо. Словесната престрелка възникна, след като председателят на парламента Ива Митева обяви за приети промените в Закона за НСО.