Десислава Атанасова към Христо Иванов: Националното съгласие минава първо през „Извинявайте“

0
269
Десислава Атанасова

Лидерът на ДБ смята, че нови избори ще бъдат спечелени от Путин

„Ако исках да се подиграя на вашата позиция, щях да кажа, че е в стилистиката на: Давайте, ребята, жить дружно! (Хайде да живеем заедно, деца – израз от детския анимационен филм „Котаракът Леополд“ – бел. ред.).! Изведнъж преживели някакъв катарзис, вие разбрахте, че политическите партии съществуват, че парламентарните групи формират не само обществено доверие и мнение, не са нито мутри, нито статукво, а са тук благодарение на българския избирател, въпреки че благодарение на машините имаме най-ниската избирателна активност“. Това заяви в декларация от името на ГЕРБ-СДС председателят на парламентарната група Десислава Атанасова.

„Говорите за национално съгласие, мисля, че дебатът за възможни разговори по каквато и да е тема, включително промяна в Конституцията, минава първо през тази трибуна. Но с извинение, г-н Иванов, за няколко неща. Първо, че преди няколко месеца вие упорито отказвахте да говорите с нас, когато ГЕРБ получи мандата и ви покани на разговори, вие заявихте, че сме мутри и няма да говорите с нас. Дойде моментът да осъзнаете, че има парламентарна груп, с която е наложително да работите, защото да променяте Конституция не е просто слоган и експлоатиране на темата. Не е запазена марка на вашата политическа коалиция, темата е надпартийна и общодържавна“, категорична бе Атанасова.

По думите й трябва да се води спокоен дебат и да се търси консенсус.

„Ние като управляващи се справихме сами. Никой не каза, когато имаше кризи, че на ГЕРБ трябва да им се помогне или поне да се мълчи, за да не се противопоставят хората. Сега, когато виждате, че коалицията ви не става, се сетихте, че има и други партии. Ние и миналата година бяхме тук по волята на българския народ. Когато ни обиждате и обиждате лидера на нашата партия, обиждате нашите избиратели. Може би и други ще се разкаят в страстната седмица, но това не минава през хули, а през едно извинявайте“, подчерта председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

„Какво се случи вчера, освен че изпълнихте със съдържание онази лелеяна реформа, която не е съдебна реформа, но плодовете ще ги берем по-късно като държава и затова ще сте отговорни всички вие управляващи. Случи се и друго, мнозинството ви не успя да гласува нито едно от три възможни, незнайно появили се, решения за пътните строители. Днес ще се случи друго. Мнозинството ви не може да избира гуверньор на БНБ. Между другото, вие в коалиция ли сте, г-н Иванов, с БСП“, попита Атанасова.

„Ще се окаже, че опозицията ще има решаващ глас в този избор – за гуверньор на БНБ, както се случи и вчера. Тогава ще трябва да излезете оттук и да призовете за оставка, защото не можете да се справяте с нищо“, в заключение каза Десислава Атанасова.

По-рано Христо Иванов направи опит да помири партньорите в управляващата коалиция и да успокои страстите непосредствено преди дебатите по избора на гуверньор на БНБ. Съпредседателят на ДБ обясни, че има много по-важни теми като съдебната реформа и заплаши, че избори сега ще бъдат спечелени от Путин.

„Смисълът на това управление е особено важен, за да ни обединява. Предлагам да продължим по линия на съдебната реформа“, обърна се Иванов към партньорите си.

„Надявам се, че след почивката по Великден сега, ще можем да работим“, каза още той.

„Рискът да предизвикаме избори, за да бъдат спечелени от Путин, е нещо, което не можем да си позволим“, предупреди Иванов.

„Трябва да намерим съгласие да реформираме съдебната система“, категоричен бе съпредседателят на ДБ. Той даде за пример гласуваното в четвъртък закриване на спецправосъдието и напомни отново аргументите на управляващите защо е трябвало да бъде направено това.

По думите му политическата система не трябва да бъде прибежище на хора, които се крият зад имунитета от правосъдието.

„Ликвидирайки спецправсъдието, ние казахме, че всички казуси трябва да се произнасят от независимия конвенционален съд, а не от политическия съд“, каза още Христо Иванов.

„Нека заедно да разработим общ проект за промени в конституцията, за да направим следващата стъпка за нормализиране на политическия живот“, обърна се той и към опозицията.