Десислава Атанасова: ПП поискаха да обсъдим нашата управленска програма

0
246
Десислава Атанасова

С ИТН не сме говорили за правителство, а за приоритети, заяви шефката на ПГ на ГЕРБ/СДС

Акад. Николай Денков и Лена Бориславова от „Продължаваме промяната“ са поискали нов разговор с ГЕРБ-СДС, за да обсъдят тяхната управленска програма. Това обяви в кулоарите на парламента шефката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

„От ПП вече поискаха този път да обсъдят нашата управленска програма. То тогава можем да направим втори кръг разговори, но все пак им даваме известен срок още да помислят“, каза Атанасова и уточни, че са го поискали акад. Николай Денков и Лена Бориславова, която е била определена за преговарящ по правосъдната реформа.

„В този смисъл очаквам може би след час да ми кажат дали искат среща по нашата управленска програма за обсъждане, или вече преминаваме към втория етап от разговорите за конструкцията на правителството с всички варианти, които има пред нас – правителство на малцинството или споделяне на отговорността“, обясни Атанасова.

По-рано днес съпредседателят на „Промяната“ Кирил Петков коментира, че преговорите на ГЕРБ-СДС с останалите партии в НС са задкулисни. Атанасова не коментира думите му, но ги определи като емоционални.

„Ако някой от ПП имаше намерения за обща отговорност, ние буквално до вчера коментирахме приоритети, законодателна дейност и т.н. и намирахме съмишленици в тяхно лице за наши идеи и в наше лице за техни идеи. В този смисъл непочтеното отношение към нас първо да представят някакъв кабинет, който дори не ни беше съобщен – нито че ще бъде представен в този ден, нито в какъв състав е. Пак казвам – не да го съгласуват, а да го представят. За мен изглежда доста объркано като политическо действие. Ако биха спазили ангажимента си към нас да коментираме някакви имена, това е нещо съвсем различно“, коментира тя.

И обясни, че не може да се говори за задкулисие, предвид, че разговорите не са в лаборатория или мол.

„Търсим начин за това България най-накрая да има редовно управление“, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ след срещата ИТН пред медиите.

„С колегите обсъдихме всички възможности за работа по темите, които касаят бъдещето на България – бюджет, Шенген, еврозона, секторни политики. Със сценаристи не сме говорили за сценарии за правителство, конструкция, подкрепа“, добави тя и обясни, че първо трябва да има съгласие по приоритети, а после да се водят лидерски разговори за подкрепа.