Диагноза: „десните от центъра на София“ подкрепят левите от Кюстендил, „мутрите“ се гонят, като се инсталират „мутреси“

0
520
Мая Манолова

„Връщат към държавността и демокрацията“ с методи от едни мрачни времена

Росен Йорданов

Росен Йорданов, БГНЕС

… Хората бяха облъчвани да вярват, че Румен Радев е модерен, проевропейски политик и „натовски генерал“, докато той насищаше ефира с явни изказвания на вътрешна сцена и перфидни изявления, на външна, които за всеки средно интелигентен зрител показваха съвсем друг ценностен и морален профил. Сега някой по-остри анализатори и критици откровено го наричат „слуга на Кремъл“.

Също така г-жа Манолова, „летяща“ на крилете на „народната любов“ като обществен защитник, трябваше да бъде „опакована“ като преродил се „десен“ политик, борец за правата на онеправданите, яростен разобличител на корупцията и защитник на демокрацията. В същото време зад действията и прозираше манталитетът на обвинител от времето на Вишински и страстта на октомврийски матрос.

Трябваше да преглътнем, и че „десните от центъра на София“, подкрепят къде явно, къде с „омерзение“ левите от Кюстендил и т.н.

В днешни дни какво се случва? Отново сме свидетели, както вече казах, на подобни парадокси, но с още по-висок интензитет – политици, обвинени и донякъде уличени в незаконни подслушвания (помните функциониращите „бръмбари“ в дома на тогавашния главен прокурор Филчев) стават обвинители.

Срещу т.нар. „модел на еднолично управление“ и за „връщане към държавността и демокрацията“ се „воюва“ с методи, които удивително напомнят авторитарност и безпардонност, характерни за едни мрачни времена от най-новата ни история. Говори се за „възстановяване“ на правовата държава и справедливост, а се потъпкват принципи (като този за невиновност преди присъда) и се хвърлят обвинения и закани в ефира без легитимни доказателства и съдебен процес.

Настоящи министри, които в качеството си на „експерти“ едва ли не отричаха съществуването на Ковид заразата в средата на миналата година, както и възможността за създаване на РНК ваксини, сега са „одитори“ на хората от НОЩ, които денонощно в продължение на повече от година понасяха тежестта на експертната и човешката отговорност за овладяване на пандемията.

„Мутрите“ се гонят, като се инсталират на ключови позиции в държавната администрация „мутреси“; апелира се за честни избори, а се въвеждат изборни практики, характерни за недемократични държави.

Министър на културата, известен с некултурното си отношение към паметници на културата, говори за културните институции като за търговски дружества и т.н. и т.н

Създава се атмосфера, в която сякаш тече някаква трескава надпревара почти от всяко министерство да се продуцират все по-грандиозни и зрелищни събития. И ако някой не се е отчел или е казал нещо различно и недостатъчно „скандално“, „ужасяващо“ или „разобличаващо“, той бързо се поправя и дори с риск да си противоречи сам се включва в общия хор, като министъра на финансите например по отношения на средствата в държавния бюджет.

В подкрепа на тази констатация, както сами видяхме преди няколко дни, вътрешният министър Рашков заговори и за „канибализъм“! В тази „сценография“ на „демутризацията“ не бива да пропускаме и някои почти свръхестествени, мистични процеси като „реинкарнацията“ на бившия премиер Виденов, който вече тества общественото пространство с изказвания, на които Путин и Лукашенко биха ръкопляскали. В този смисъл, трябва да говорим за „диагноза“.