Димитър Аврамов: С оттеглянето на Николай Василев Трифонов показва, че или не разбира къде се намира, или е глух

0
629
Димитър Аврамов Снимка: БНР

Закономерно ИТН върви към провал засега. Ако първият мандат се провали, отговорността и вината е изцяло на ИТН, категоричен е политологът

С оттеглянето на кандидатурата на Николай Василев за премиер Слави Трифонов показва две неща – или напълно не разбира къде се намира и за какво става въпрос, или е глух. Това каза пред БГНЕС политологът Димитър Аврамов, който коментира действията на „Има такъв народ“ през последните дни.

„Претенциите на обществото са към Слави Трифонов и неговия арогантен едноличен стил на поведение. Пет различни кандидати за премиери да предложи по същия начин през фейсбук и кабелната си телевизия, пет пъти реакцията на обществото ще е същата. Ако първият път беше тъжно с първия кабинет, сега става фарс“, каза той.

„Политиката е логичен процес и тя на първо място е базирана на представителство, т.е. в представителните демокрации управление се създава по два начина – или като постигнеш мнозинство, или като създадеш коалиция. Политиката в демократичния свят е базирана на процедури. И двете неща бяха игнорирани от г-н Трифонов и „Има такъв народ“. Пожелателната политическа реалност, в която те живеят, няма нищо общо с реалната политика“, заяви Аврамов.

Той подчерта, че ИТН нямат достатъчна политическа подкрепа, за да налагат политики, могат само да ги предлагат.

„Вместо да изберат консенсусен подход и да предлагат политики, те ултимативно хвърлиха проектокабинет с някакви имена на масата, даже не на масата, а пред обществото, и поставиха всички пред свършен факт. Това е невъзпитано, неадекватно и грешно. Закономерно ИТН върви към провал засега. Ако първият мандат се провали, отговорността и вината е изцяло на ИТН“, категоричен е политологът.

„За съжаление ИТН минираха абсолютно всички възможности за възпитан разговор. Още преди началото на парламента се опитаха да извиват ръцете на всички политически сили, като се упражняват да предлагат правителства. В обществото има напрежение по отношение на възможностите за съставяне на правителство и на възможните партньорства. Основната задача на ИТН беше да успокоят обществото, вместо това те покачиха напрежението с още няколко градуса“, добави политологът и подчерта, че не би се учудил, ако този парламент има кратък живот и се стигне до нови предсрочни избори.