Димитър Стоянов: Още военнослужещи ще бъдат изпратени на границата

0
26
Димитър Стоянов

Има отлив на служители от армията, заяви министърът

„Българската армия участва в охраната на нашата граница. Това е поредният инцидент с мигранти. Надявам се тази седмица да имаме среща с министъра на вътрешните работи за допълнителни сили. Доколкото знам, около 110 км от границата не са оборудвани. Най-вероятно още военнослужещи ще бъдат изпратени на границата.“ Това заяви военният министър Димитър Стоянов в „Денят започва“ по БНТ.

„Нашите патрули нямат право да задържат. Нямат такава функция. Имат право да демонстрират сила, да патрулират съвместно с Гранична полиция. Единствено представители на Военна полиция имат право да задържат нарушители, преминали нелегално през границата“, заяви той.

Той добави, че българската армия изпълнява своите задължения с това, което разполага, но тя не е модернизирана.

„От 2 октомври до 12 декември миналата година беше ремонтирано оградното съоражение по границата. През последната година бяха сключени 3 договора за снабдяване на патрулните кораби с въоръжение. Модернизацията е дълъг процес. Личният състав е много по-важен. Имаме отлив на военнослужещи. Трябва да се мисли в посока увеличаване на заплатите и осигуряване на жилища“, министърът.