Шеф на кредитирана от ББР фирма срина със земята Кирил Петков

0
12603
Георги Атанасов Снимка: webcafe

Няма начин да ни въвлечете във вашите политически манипулации, се казва в писмото на изпълнителния директор на „Транспект“ до министъра

Няма начин да ни въвлечете във вашите политически манипулации. Записвайте се във вашите комедийни скечове с когото намерите за добре, ние не сме вашите актьори. Това се казва в писмо на изпълнителния директор и акционер в „Транспект“ АД Георги Атанасов до икономическия министър Кирил Петков. Дружеството е едно от 8-те с големи кредити от Българската банка за развитие /ББР/, които Петков покани на среща. Нито едно от тях не прати свой представител.

Исканият от вас разговор има единствена цел – да бъде ползван като индулгенция за направеното от вас внушение, чрез разкриване на банкова тайна, че няколко дружества, сред които и „Транспект“ АД, са злоупотребили с обществен ресурс, пише Атанасов.

Той обяснява, че кредитът от ББР е инвестиционен – за покупката на два от най-големите транспортни оператора в България – информация оповестена от всички национални медии през 2019 г., която Петков „очевидно е пропуснал“. Лихвата по кредита от 4%, впоследствие намалена на 3.5%, не е преференциална, а равна и дори по-висока от тази на търговските банки, се казва в писмото.

Пълния текст на писмото може да видите тук ОТВОРЕНО-ПИСМО