До 15 декември трябва да приключи прокурорската проверка за двойното гражданство на Кирил Петков

0
157
Кирил Петков
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Николай Димитров - ГЕРБ/СДС

Спецпрокуратурата чака документи от КПКОНПИ

Специализираната прокуратура чака документи от антикорупционната комисия КПКОНПИ по проверката за двойното гражданство на Кирил Петков.

Това е съобщл говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев за в. „Сега“. Той пояснява, че от КПКОНПИ се чакат документи, доколкото Петков е подавал декларации за несъвместимост, докато е бил служебен министър.

Проверката, започната на 24 август, е удължена до 15 декември, което е максималният срок. След това наблюдаващият прокурор има още месец (до 15 януари), за да се произнесе – има ли данни за престъпление, за което да бъде образувано разследване, или проверката да бъде прекратена.

Петков е подал декларация, че към момента на назначаването си за министър има само българско гражданство, но според документи от Канада и решение на Конституционния съд той е имал българско и канадско гражданство.

Проверката започна след сигнал, получен на електронната поща на държавното обвинение. Към него е присъединен и идентичен сигнал, подаден до прокуратурата от гражданка от Варна. „На 15 септември наблюдаващият прокурор е постановил извършване на лична проверка по реда на Закона за съдебната власт. Предстои приобщаването на относими към казуса документи, включително и от Конституционния съд“, обяви прокуратурата в специално съобщение по темата.