Директорът на Народния театър: Конфликтът се запали от министерството, целта съм аз

0
91
Васил Василев Снимка: 24 часа

Велислав Минеков иска да кадрува в Народния театър, твърди Васил Василев

„Конфликтът се запали от Министерството на културата и беше изнесен извън сградата на театъра именно от служебния министър, който каза, че в Народния театър има война. Разбира се, че аз съм целта. Не мога да съм маша за лустрация на даден човек. Имам усещането, че Велислав Минеков иска да кадрува в Народния театър. Но един служебен министър не може да кадрува в театър”, заяви пред Nova News настоящият директор на Народен театър „Иван Вазов” Васил Василев.

Според директора на театъра и единият служител, в лицето на Александър Морфов, и другият, в лицето на Велислава Кръстева, са знаели при подписването на договорите си, че ще работят заедно.

„Защо Александър Морфов, който идва впоследствие, след Велислава Кръстева, не е казал нито дума, не е казал, че има някакви притеснения за политически пристрастия?”, попита той.

Велислав Минеков твърди, че има отказ от ръководството на Народния театър да се предоставят всички външни договори. Васил Василев обаче заяви, че културният министър не е контролиращ орган и не може да изисква документация за „неясни цели”.

„Няма отказ. Напротив. Веднага като бивш негов съветник съм върнал отговор на неговото писмо, в което писмо съм описал каква е процедурата и какво трябва да се направи, за да се предизвика проверка в Народен театър „Иван Вазов” и съм изразил ясно моето становище, че ние сме готови по всякакъв начин да съдействаме за тази проверка”, подчерта директорът на институцията. По думите му вчера по надлежен ред документите са изискани и предстои проверка.