Директорката на фирмата оператор на газовата връзка: Надяваме се на 1 октомври да потече газ

0
43
Теодора Георгиева

Всички основни строителни дейности са завършени, остават съпътстващите, за да получим акт 16, казва Теодора Георгиева

Ние сме на финалната права. Всички основни строителни дейности са завършени, в момента говорим за съпътстващи дейности, за да получим акт 16. Това заяви в студиото на „Денят започва“ Теодора Георгиева – изпълнителен директор на ICGB, фирмата, която ще експлоатира газовата връзка с Гърция.

„Говорим за сериозни детайли, които в нашия случай се броят на пръстите на едната ръка – това е вертикална планировка, път до диспечерски център, предписание на пожарните, които документално трябва да се представят, вентилатори с по-сериозен капацитет. Гоним всичко това строителят да свърши първата седмица на септември, за да се планира акт 15 и да се свика комисия за акт 16, като паралелно се работи с институциите по събиране на всички документи, за да се свика максимално бързо комисията и да се препотвърди лиценз пред КЕВР и да получим правото на ползване в края на септември, за да може от 1 октомври да потече газ“, каза тя. Допълни, че водопроводът е приключил, проверката на канализацията също и са в непрекъснат контакт с министър Шишков.

Георгиева допълни още, че са сертифицирани като независим преносен оператор и от вчера вече има търговска регистрация, която препотвърждава корпоративната структура на дружеството.

Този газопровод обезпечава 3 млрд. кубически метра, което е еквивалентно на потреблението на България, каза тя. На първия технологичен етап ще бъдат налични 1 млрд. и 300 кубически метра.

1 млрд. – на база на договор с Азербайджан. Това ще допринесе за изключително намаляване на цените. Другите 300 кубически метра са от различни клиенти, които искат да влязат на българския пазар.

Около 50% от капацитета са резервирани дългосрочно, а остатъчните ще се предлагат на къси срокове, каза още Георгиева.

Още от средата на юни по цялото съоръжение има 40 бара газ, което е тестване на системата. В началото на септември ще се напълни още веднъж, за да се вдигне налягането, за да се отговори на изискванията на „Булгартрансгаз“, каза Георгева.

Мобилизирани са усилията и се надяваме газ да потече по тръбата на 1 октомври, категорична е Георгиева.