ЕС намалява потреблението на газ с 15% до март 2023 г.

0
16
Снимка: Нова тв

Какво предвижда приетият днес план за намаляване на доставките

Европейският съюз одобри Плана за намаляване на потреблението на газ в ЕС в отговор на намалените доставки на Русия към Европа. Това стана на среща на министрите на ЕС в Брюксел. Преди нея чешкият министър на индустрията Йозеф Сикела, чиято страна е ротационен председател на ЕС, съобщи, че руският президент Владимир Путин стои зад плана на държавната компания „Газпром“ да намали доставките на газ за Европа, предаде АФП.

„Путин ще продължи да играе мръсните си игрички чрез изнудване с доставките на газ“, каза Сикела на влизане в срещата. „Намаляването на доставките е поредно доказателство, че трябва да вземем нещата в свои ръце и трябва да намалим зависимостите от руските доставки възможно най-скоро“.

След инвазията на Русия в Украйна ЕС наложи ескалираща поредица от икономически пакети със санкции на Москва, като с това застраши собствените си енергийни доставки.

Вчера „Газпром“ съобщи, че намалява ежедневните доставки на газ за Европа през газопровода „Северен поток“ до 33 милиона кубически метра на ден – около 20 процента от капацитета на газопровода. Мярката влиза в сила от сряда.

Миналата година руският газ представляваше около 40 процента от вноса на газ в ЕС.

Какво предвижда приетият днес План за намаляване на доставките?

Всички страни членки трябва доброволно да намалят потреблението си на газ с 15 процента до края на март, за да компенсират спадащите доставки от Русия. Изключение от този план се предвижда за островни държави като Ирландия, Кипър или Малта, и държави без връзка с международна мрежа за доставка на газ.

Първоначалният вид на документа предвиждаше Европейската комисия да даде на Брюксел правомощия да налага съкращения на потреблението на газ при спешни случаи. Тази задължителна мярка беше предназначена да защити мощната икономика на Германия, която е зависима от руския газ за голяма част от енергийното си производство и може да се нуждае от помощ от своите съседи.

В последния вариант на Плана е записано, че всяка страна ще „направи всичко възможно“ да намали потреблението на газ с 15 процента в сравнение със средното за последните пет години през същите месеци. Мярката ще важи до края на март 2023 г. Мярката ще бъде адаптирана към ситуацията на всяка страна благодарение на поредица от изключения, като се вземе предвид тяхното ниво на запаси и дали имат или не тръбопроводи за споделяне на газ.